Silvio Berlusconi amuseert zich

Het was weer raak: de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft weer iets gezegd waar het halve land van achterover slaat. Donderdag verscheen deel twee van een interview dat hij vorige maand aan twee journalisten gaf op zijn landgoed in Sardinië. Berlusconi werd gevraagd Saddam te vergelijken met Benito Mussolini. ,,In tegenstelling tot de dictatuur in Irak was de Italiaanse dictatuur 'goedaardig'. Mussolini heeft nooit iemand vermoord'', zei de premier.

Zijn tegenstanders konden hun oren niet geloven. De fascistische dictator die het land van 1922 tot 1943 terrorisseerde en Italië in een rampzalige oorlog stortte, zou geen duizenden doden op zijn geweten hebben? Oppositieleider Piero Fassino: ,,Het zijn schandelijke en ongehoorde woorden van de premier. Hieruit blijkt weer eens hoe onwetend hij is.'' Ook familieleden van slachtoffers van het regime reageerden verontwaardigd. Giancarlo Matteotti's vader was een socialistisch parlementslid. In 1924 werd hij door een fascistische knokploeg vermoord. ,,Uit ondervragingen van de daders is gebleken dat Mussolini de opdrachtgever was. Berlusconi zou eens naar de plek moeten waar mijn vader is gedood'', zei Matteotti.

Vorige week, na de publicatie van het eerste deel van het interview, waren de reacties ook al niet van de lucht. Berlusconi, die een hekel heeft aan rechters en officieren van justitie, bleek toen te hebben gezegd dat ,,magistraten gek zijn en antropologisch gezien anders zijn dan de rest van het menselijke ras. Je moet geestelijk gestoord zijn om dat werk te kunnen doen.''

President Ciampi voelde zich geroepen om hardop te zeggen dat de Italianen het volste vertrouwen in justitie hebben. De zus van Giovanni Falcone, de magistraat die door de maffia werd opgeblazen, zei verontwaardigd te zijn ,,in de nagedachtenis van al die rechters die martelaars zijn geworden omdat ze hun leven hebben gegeven voor het recht en de democratie''. De magistraten zullen uit protest hun hoorzittingen een kwartier onderbreken.

Francesco Rutelli, leider van de op één na grootste oppositiepartij, zuchtte diep toen hij door tv om een reactie op de 'Mussolini-uitspraak' werd gevraagd. ,,Het is nu genoeg geweest. Elke dag creëert de premier een absurde polemiek om de mensen af te leiden van het feit dat hij niet capabel genoeg is om dit land te besturen.''

Dat ziet Rutelli misschien niet goed. Want Berlusconi heeft al een verklaring gegeven voor zijn uitspraken: Hij vindt het amusant als hij stof doet opwaaien. Ook al ontkent hij regelmatig datgene te hebben gezegd wat hij heeft gezegd. ,,Ik ben geen beroepspoliticus en dat wil ik ook niet worden. Ik introduceer zaken in de politiek die daar voorheen vreemd waren. Ik vermaak me als ik heftige reacties uitlok. Ik ga door met mezelf zijn.'' Wordt dus vervolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden