Onderzoek

Siliconen uit borstimplantaten zijn mogelijk schadelijk voor cellen

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Siliconen uit borstimplantaten kunnen leiden tot de dood van cellen in het menselijk lichaam. Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen vrijdag in het wetenschappelijk magazine Scientific Reports.

Marco Visser

Bekend is dat siliconen borstimplantaten zweten, waardoor moleculen onder meer in de bloedbaan terecht komen en zich door het lichaam kunnen verspreiden. Bij autopsies van overleden vrouwen die deze implantaten hadden zijn in allerlei organen resten aangetroffen van siliconen, zelfs in de hersenen.

“De belangrijkste boodschap van het onderzoek is dat menselijke cellen wel degelijk schade kunnen ondervinden van siliconen”, zegt Ger Pruijn, hoogleraar Biomoleculaire Chemie aan de Radboud Universiteit. “Siliconenmoleculen uit de zwetende implantaten die zich door het lichaam verspreiden kunnen zich ophopen op bepaalde plekken. Daar ontstaat dan een concentratie van siliconen die mogelijk schade toebrengen aan de cellen die zich daar bevinden.”

Vrijkomen van siliconen zou kunnen verklaren waarom vrouwen met borstimplantaten allerlei gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid, auto-immuunstoornissen, koorts en pijnlijke spieren. Pruijn zegt dat het onderzoek geen wetenschappelijk bewijs levert dat de siliconen de klachten veroorzaken. Wel ziet hij het als een eerste stap op weg naar een verklaring.

Om het effect van de siliconen te onderzoeken, hebben de wetenschappers van het Radboud de moleculen toegevoegd aan drie soorten gekweekte menselijke cellen. “De ene cel bleek gevoeliger voor het effect van siliconen dan de andere twee celtypen”, zegt Pruijn. “Dit suggereert dat er ook in het menselijk lichaam verschillen bestaan in de gevoeligheid van cellen voor siliconen.”

Pruijn pleit voor meer onderzoek om precies vast te stellen welke schade de implantaten in het lichaam veroorzaken. “Het is daarnaast ook erg belangrijk om voorzichtig te zijn met het verbinden van conclusies aan deze bevindingen, omdat we gekweekte cellen hebben gebruikt voor het onderzoek en geen specifieke menselijke cellen, zoals hersencellen of spiercellen.”

Lees ook:

Meldingen over bijwerkingen van implantaten toegenomen

Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) ontving vorig jaar van 397 mensen meldingen van (vermoede) bijwerkingen van implantaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden