Silicon Valley houdt niet van regels

start-ups | reportage | Bazen van Apple, Google en Uber spraken op een ondernemerscongres in Amsterdam. En klaagden over regelgeving.

"Natuurlijk worden er flink wat open deuren ingetrapt, maar het is zo speciaal dat deze mannen hier zijn", zegt de jonge ondernemer Reinder Peterse na het interview met Tim Cook, de baas van Apple. "Wanneer maak je dat nou mee?"

Heldenverering is van alle tijden, zo veel is duidelijk op het Startup Fest gisteren in de Beurs van Berlage. Behalve Cook spreken ook Uber-oprichter Travis Kalanick, Airbnb-oprichter Nathan Blecharczyk en Eric Schmidt, een van de bazen van Google. De zaal is gevuld met een verzameling van ondernemers, zakenmensen en ambtenaren die ervan genieten om de hoge bazen van de Silicon Valley in het echt te zien.

Cook pleit er voor om van programmeren een vak op school te maken. "Leren programmeren is een basisvaardigheid, die net zo belangrijk is als het leren van een tweede taal." Zelfs al gaan scholieren uiteindelijk niet verder in de ict, dan nog maakt hun basiskennis het mogelijk om samen met ict'ers meer te bereiken, aldus Cook.

Wat opvalt, is dat Cook nog altijd veel verwacht van de Apple Watch, die vooralsnog geen groot succes is. "Op een dag kun je je niet meer voorstellen dat je ooit zonder hebt kunnen leven", zegt Cook, die vooral op het medische vlak veel mogelijkheden ziet voor het horloge.

De platitudes en platgetreden paden worden niet geschuwd tijdens het evenement. Het gaat veel over belemmerende regelgeving, uitdagingen, het durven maken van fouten, het vertellen van mooie verhalen en het omarmen van diversiteit. "The sky is the limit", zegt Neelie Kroes en Tim Cook beaamt dat braaf.

Machtsmisbruik

Google-grootheid Eric Schmidt is brutaler dan Cook. Hij windt er geen doekjes om dat hij de beschuldigingen van de Europese Commissie aan het adres van Google onzin vindt. Brussel onderzoekt of er sprake is van machtsmisbruik door Google bij de zoekmachine van het bedrijf, maar ook bij besturingssysteem Android. Als blijkt dat een meerderheid in de zaal een iPhone heeft en dus geen Android-telefoon, zegt Schmidt triomfantelijk. "Zie je wel, ze hebben geen zaak." Intussen weet Schmidt dat de zaal allerminst representatief is: naar schatting driekwart van de verkochte telefoons in Europa draait op Android-software.

Ook stelt Schmidt met bravoure dat Google's nieuwe berichtenapplicatie Allo beter is dan alle berichtendiensten (denk aan WhatsApp) die er al bestaan. Maar als Allo inderdaad een succes wordt, wat gaat Google dan doen met alle andere berichtendiensten die het al heeft zoals Google Hangouts en Google plus? "Die integreren we dan gewoon", zei Schmidt. "Dat is het probleem niet."

"Eigenlijk zei Cook dat ook", zegt ondernemer Peterse. "Je moet niet bang zijn om met een nieuw, beter product te kannibaliseren op je eigen producten." Peterse is er vandaag bij om inspiratie op te doen. "Ik zoek ook een stukje bevestiging. Het is fijn om te horen dat ook deze grote namen zeggen dat het product en de mensen in je bedrijf het belangrijkst zijn." Zelf is Peterse met zijn start-up Gapless bezig de bouwplaats te digitaliseren via een platform waar aannemers gewerkte uren en geleverde goederen kunnen registreren. "Het is nog een heel traditionele markt, waar alles tot dusver met papier ging." Maar Gapless wil meer dan alleen registreren. "Met de data die ontstaat, kunnen we bedrijven ook op andere vlakken verder helpen." Peterse heeft inmiddels tien man in dienst en al veertig klanten.

Het praatje van Travis Kalanick, baas van het taxiplatform Uber, is 'een stappenplan voor elke nerd die succesvol ondernemer wil worden'. Tijd voor vragen uit de zaal is er niet voor de topman, wiens bedrijf omstreden is omdat het zich niet altijd en overal aan de wet houdt. Het is de vraag of de chauffeurs die voor Uber rondrijden echte ondernemers zijn of schijnzelfstandigen zonder de rechten van werknemers.

Airbnb-baas Blecharczyk heeft wel tijd voor vragen. Hij reageert gelaten op de constatering dat Airbnb steeds vaker negatief in het nieuws komt. Zo is onlangs in Berlijn besloten Airbnb sterk aan banden te leggen. "Dat hoort allemaal bij het succes", zegt Blecharczyk. "We willen graag samenwerken met steden en meer data verstrekken. Voor de gemeente Amsterdam halen we nu al 5,5 miljoen euro per jaar aan toeristenbelasting op. Dat geld hadden ze anders niet gekregen."

Oprichter mag voor minimumloon werken

Oprichters van startups hoeven zichzelf niet langer verplicht een belastbaar loon te betalen van 44.000 euro. Om meer geld te kunnen investeren in de jonge onderneming mogen ze voortaan de eerste drie jaar slechts een minimumloon uitkeren aan zichzelf. Naast deze maatregel, die de overheid 27 miljoen euro kost, wordt er nog eens 23 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren in jonge ondernemingen en het mkb.

Prins wordt gezant voor start-ups

Prins Constantijn wordt de nieuwe 'speciale gezant' die Nederland de komende 4,5 jaar verder moet omvormen tot een ideale plek voor start-ups. Hij volgt Neelie Kroes op, die de afgelopen anderhalf jaar aan de slag is geweest om het startupklimaat te verbeteren. Volgens minister Kamp heeft Kroes veel bereikt. Zo scoort Nederland beter op ranglijsten die vergelijken hoe goed landen zijn in het ondersteunen van start-ups.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden