Update

'Signalen zijn vrijwel zeker van MH370'

De zoektocht naar mogelijke wrakstukken van de vermiste Boeing gaat onverminderd voort. Beeld reuters
De zoektocht naar mogelijke wrakstukken van de vermiste Boeing gaat onverminderd voort.Beeld reuters

De plek waar de zwarte doos ligt van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines is bij benadering bekend. Volgens de Australische premier Tony Abbott hebben de zoekteams de locatie hoogstwaarschijnlijk tot op enkele kilometers nauwkeurig vastgesteld.

De Australische autoriteiten zijn er vrij zeker van dat de signalen die in een afgelegen deel van de Indische Oceaan zijn opgepikt, afkomstig zijn van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. De zoektocht spitst zich nu toe op het gebied waar de signalen vandaan komen.

'We hebben het zoekgebied fors verkleind en we zijn vol vertrouwen dat de signalen die we opvangen afkomstig zijn van de zwarte doos van vlucht MH370', zei Abbott tijdens een bezoek aan Shanghai. 'Desalniettemin bevinden we ons nu wel in een stadium waarin het signaal van de zwarte doos begint af te nemen. We hopen zoveel mogelijk informatie te krijgen voordat het signaal verdwijnt.'

Schepen en vliegtuigen proberen vandaag opnieuw zogeheten 'pings' op te pikken. Volgens de Australische coördinator Angus Houston van de zoekactie is het van het grootste belang om zo veel mogelijk informatie te verzamelen, zo lang de batterijen van de zwarte doos het nog doen.

Zwarte dozen
De zwarte dozen, beter gezegd: de flight data recorder en de cockpit voice recorder, kunnen licht werpen op de vraag waarom de Boeing 777 zo ver van zijn koers is afgeweken toen hij op 8 maart met 239 mensen aan boord spoorloos verdween.

De afgelopen dagen zijn meerdere keren signalen opgepikt die mogelijk afkomstig waren van de zwarte doos. Gisteren gebeurde dat ook, maar dat signaal bleek na onderzoek niet afkomstig van de zwarte doos.

Het daadwerkelijk vinden en bergen van de zwarte dozen kan nog wel eens lastig worden. Het zoekgebied beslaat dertienhonderd vierkante kilometer. Daarnaast gaan de batterijen van zwarte dozen over het algemeen dertig dagen mee, terwijl het toestel al ruim een maand zoek is. In het gebied waar de signalen zijn opgevangen is het water bovendien ruim viereneenhalve kilometer diep.

Houston liet vandaag overigens weten dat er nog geen grote doorbraak is bereikt in de zoekactie. De beslissing om een onderwaterrobot in te zetten om naar het vliegtuig te zoeken kan volgens hem nog dagen op zich laten wachten.

De afgelopen dagen vingen diverse marineschepen in de Indische Oceaan signalen op die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van een vliegtuig. Beeld epa
De afgelopen dagen vingen diverse marineschepen in de Indische Oceaan signalen op die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van een vliegtuig.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden