Signalen van mishandeling tijdens koranles

den haag – - De gemeente Den Haag krijgt zoveel signalen dat leerlingen tijdens koranlessen in sommige moskeeën geslagen worden, dat politie en Openbaar Ministerie gevraagd is onderzoek te doen naar kindermishandeling.

Sinds begin 2009 houdt de jeugdgezondheidszorg in de stad systematisch bij wanneer er signalen komen van mishandeling tijdens koranlessen. Inmiddels zijn er 49 dossiers waarin van mishandeling sprake zou zijn. „Het is niet zo dat er 49 bont en blauw geslagen kinderen zijn”, nuanceert de gemeentewoordvoerder. „Het gaat om signalen van mishandeling. Daar zijn ook kinderen bij die getuigen zijn geweest van slaan van anderen, ook geen pretje.”

De gemeente heeft eerder al met moskeebestuurders gesproken, maar daarmee leek geen einde te komen aan het slaan. Volgens de GGD, waar de jeugdgezondheidszorg onder valt, is het aantal gevallen ’bovenmatig’.

Meer dan de helft van de mishandelingen zou zich tijdens de lessen van de El Islam-moskee hebben afgespeeld. Burgemeester Jozias van Aartsen en wethouder Sander Dekker hebben daarover maandag gesproken met het bestuur van die moskee. Het moskeebestuur is het met de gemeente eens dat kindermishandeling onacceptabel is, en heeft alle medewerking en openheid toegezegd, vertelt de gemeentewoordvoerder.

Verder proberen hulpverleners ouders over de streep te trekken om aangifte te doen als zij vermoeden dat hun kind wordt geslagen. In de tot dusver ontdekte gevallen was geen van de ouders daartoe bereid.

Verdenkingen van slaan tijdens koranlessen leidden in Amsterdam en Rotterdam al eerder tot ophef. De Amsterdamse politicus Ahmed Marcouch zei vorig jaar veel meldingen te krijgen van lijfstraffen tijdens de godsdienstles. Het Verwey-Jonker Instituut deed in 2006 onderzoek naar het onderwijs in drie Rotterdamse moskeeën. Daar bleek van lijfstraffen geen sprake.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden