'Signalen kindermisbruik nog te vaak niet herkend'

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Ondanks alle recente zedenzaken worden signalen van seksueel misbruik bij een kind nog te vaak niet op de juiste waarde geschat. Dit is veelal te wijten aan een gebrek aan expertise, zo stellen deskundigen.

Zelfs professionals zou het aan de juiste kennis ontbreken om in te schatten of het gedrag van een kind wijst op mogelijk seksueel misbruik, meldt Spits vandaag. Corine de Ruiter, hoogleraar Forensische Psychologie, kent gevallen waarbij het misbruik om die reden nodeloos lang aanhield.

Het beleid van justitie om bij het vermoeden van een zedendelict peuters en kleuters niet zelf te horen, stellen de kenners overigens niet aan de kaak. Ontwikkelingspsycholoog Arianne Struik, gespecialiseerd in traumabehandeling van kinderen: 'Er wordt gezegd dat die informatie toch onbetrouwbaar is, maar ook kinderen onder de vier jaar kunnen toch een getuigenis afleggen waaruit justitie informatie kan afleiden.'

Confrontatie aangaan
Struik pleit voor een omgevingsonderzoek. 'Laat een computer in beslag nemen, onderzoek het kind op fysieke kenmerken van misbruik en ga een gesprek aan met een vermoedelijke dader. Wanneer inderdaad sprake is van een zedendelict zou dat kunnen leiden tot een bekentenis of in ieder geval het stoppen van het misbruik uit angst ontdekt te worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige misbruikers graag willen bekennen en hopen dat het uitkomt.' Zowel voormalig zwemleraar Benno L. als Robert M. probeerden hulp te zoeken voordat ze zich op grote schaal vergrepen aan kinderen.

De ervaring van De Ruiter is echter dat de confrontatie met de vermeende dader veelal uit de weg wordt gegaan. 'In het algemeen worden de ogen gesloten voor misstanden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden