Signalementen fictie

Thomas Hardy: Ver weg van het stadsgewoel (Far from the Madding Crowd) Vert. Marcel Otten. Singel Uitgeverijen; 432 blz. euro 24,99

Net weer verfilmd 'Far From the Madding Crowd', de klassieker van Thomas Hardy, uit 1874, met Carey Mulligan in de rol van de fiere Batsheba Everdeen die in de negentiende eeuw zelf een boerenbedrijf gaat beheren. Batsheba heeft drie aanbidders en kiest uiteraard de verkeerde, losbol Troy, een personage à la Jane Austens Wickham in 'Pride and Prejudice'; handig met de degen maar minder geschikt voor de boerderij, deze man. Gelukkig komt Batsheba tot inkeer: "Tien minuten later kon je een grote en een kleine paraplu de deur uit zien komen en door de mist de weg naar de kerk zien inslaan." Zwaarder op de hand dan Austen is Hardy, maar even goed voor een romantisch happy end.

Boris Pasternak: Dokter Zjivago Vert. Aai Prins. Van Oorschot; 685 blz. euro 44,99

De Russische schrijver Boris Pasternak stond al te boek als 'ideologisch onbetrouwbaar' toen hij kort na de Tweede Wereldoorlog begon te schrijven aan zijn roman 'Dokter Zjivago' waar hij tien jaar over zou doen. Pasternaks lofzang op de individuele vrijheid, zijn christelijke thematiek en de op hemzelf geënte romanheld die niets wil weten van de retoriek van de bolsjewieken, vielen bij de Sovjetautoriteiten niet goed, met aanvankelijk alleen publicatie in het buitenland tot gevolg. Vertaalster Aai Prins belicht in haar nawoord de wonderlijke onstaansgeschiedenis van de eerste Russischtalige editie die in Rusland werd binnen gesmokkeld door de CIA.

Robert Anker: De Vergever Querido; 158 blz. euro 11,99

Korte roman van Robert Anker over onderzoeksjournalist met burn out die na zijn genezing uitgroeit tot een gelauwerd schrijver tot hij opnieuw instort als zijn uitgever zijn tweede boek weigert: "Ik kwam hier om aan de nieuwe dag te wennen" lezen we op de eerste bladzijde. "Thuis lukte dat niet zo goed. Zeker niet als het zo'n windstille Hollandse dag was met van dat witte licht onder een gesloten hemel, waardoor het lijkt alsof de roerloze dingen je zwijgend aanstaren."

Judith Visser: In Seizoenen The house of books; 399 blz. euro 19,99

Succesvol thrillerschrijfster Judith Visser komt nu met een autobiografische roman over een zestigjarige kankerpatiënte die haar heil zoekt in Belgische ziekenhuizen nadat ze in Nederland is opgegeven. Visser springt heen en weer tussen de patient en haar volwassen zoon David die bij haar intrekt. Een roman over ouder worden en de winst en de kwelling van het loslaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden