Signalementen fictie

F. Springer: Boeken van herinnering Rainbow Pockets; 432 blz. euro 12

F. Springer (pseudoniem van Carel Jan Schneider 1932-2011) was een scherp waarnemer met een zeer goed geheugen, schrijft Liesbeth Dolk in het voorwoord bij 'Boeken van herinnering'. Diplomaat Springer had ook een groot vermogen tot relativering. In deze nieuwe pocketuitgave zijn vier van zijn romans samengebracht: 'Tabee, New York', 'Bougainville, een gedenkschrift', 'Bandoeng-Bandung' en 'Kandy, een terugtocht'.

Terugkerend thema in die romans: Springers idyllische jeugd in Nederlands-Indië en de daaropvolgende internering in het Jappenkamp.

Lisette Lewin: Een doek over de spiegel Nijgh & Van Ditmar; 320 blz. euro 13,99

Korte, fictieve verhalen van Lisette Lewin die lichtvoetig in heldere taferelen haar familiegeschiedenis naar haar hand zet. Daarnaast schrijft ze over expedities naar het achttiende-eeuwse Suriname, maar ook naar Curaçao, New York, Indonesië, Cambodja en Haarlem. De verhalen werden op een na eerder gepubliceerd in literaire tijdschriften en bibliofiele uitgaven tussen 2001 en 2012

Pepijn Lanen: Naamloos Ambo Anthos; 256 blz. euro 18,99

Pepijn Lanen is ook bekend als rapper en tekstschrijver Faberyayo die onder meer teksten schreef voor De Jeugd van Tegenwoordig en Le Le.

In 'Naamloos' tekent hij een aantal weken uit het leven van een verwarde naam- en baanloze dertiger die verblijft in het appartement van een vriend. "Een mond vol elektrische tandenborstel en lippen vol schuim roerloos onder twee verwarde ogen die me aan staren."

Laurence Sterne: Het Leven en de Opvattingen van de Heer Tristram Shandy (The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman) Vert.: Jan en Gertrude Starink Athenaeum; 703 blz. euro 45

Nieuwe uitgave van de legendarische achttiende-eeuwse satire op geleerdheid; ofwel, in de woorden van uitleider Joke van Leeuwen: een tijdloos werk van een superieur ouwehoer. Laurence Sterne (1713-1768) was een Iers-Engelse romanschrijver en geestelijke die zich hier uitleeft in een verzameling uitweidingen, satirische schetsen, humoristische dialogen, filosofische overpeinzingen, karaktertekeningen en commentaren.

Al met al een raar boek in een ongebruikelijke vorm (zwarte, blanco en gemarmerde pagina's, verbazingwekkende typografie). maar in verteltechniek een voorloper van de stream of consciousness die twee eeuwen later be- kend werd door James Joyce en Virigina Woolf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden