Signalementen fictie

Ingrid Hoogervorst: Zeeschuim Prometheus; 285 blz. euro 19,95

Tumult was er rond Hoogervorsts laatste boek 'Privédomein' waarin ze verslag deed van haar vechtscheiding van schrijver Atte Jongstra. In 'Zeeschuim' keert ze terug naar fictie met een verhaal over twee vrouwen, de een een jonge moeder, de ander door een miskraam beroofd van haar baby. "Dat er zoveel soorten pijn bestaan. In golven die over je heen rollen of in een wieling door je ingewanden kolken. Als de wereld uiteenvalt in feiten, is dit het eerste feit. Pijn is de bron van alle leven."

Astrid Roemer: Neem mij terug, Suriname Conserve; 166 blz. euro 20

In haar debuutroman worstelde de PC-Hooftprijswinnares met de kwestie: Is het mogelijk met iemand de lichamelijke liefde te bedrijven zonder van die persoon te houden? Zijn liefde en seks te scheiden? In deze nu heruitgegeven roman uit 1974 kruipt ze in de huid van een man omdat zijn beweegredenen haar als vrouw het meest interesseerden, zo schrijft Roemer in haar nawoord. Al berouwt ze achteraf dat perspectief. Ze is er inmiddels van overtuigd dat liefde en seksuele ontrouw elkaar uitsluiten.

Sarah Butler: Voor de brand (Before the Fire) Vert. Marja Borg. Ambo Anthos; 247 blz. euro 19,99

De Londense rellen in 2011 vormen het decor in deze roman over de achttienjarige Stick die in die zomer in Manchester zijn beste vriend verliest door een steekpartij. Stick weet zich met zijn rouw geen raad en belandt midden in de plunderingen.

Louis de Bernières: Het stof dat van dromen valt (The Dust That Falls from Dreams) Vert. Auke Leistra. Arbeiderspers; 584 blz. euro 19,99

De Bernières had in 1995 ook in Nederland groot succes met 'Kapitein Corelli's mandoline'.

Deze nieuwe roman belicht het lot van de Engelse plattelandsfamilies McCosh, Pitt en Pendennis aan wier zorgeloos bestaan een einde komt door de Eerste Wereldoorlog. De Bernières volgt hun lotgevallen in loopgraven, in luchtgevechten en in veldhospitalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden