Signalementen fictie

H.M. van den Brink (red.): Nieuwe Lusten. 22 verhalen uit De tuin der lusten van Jeroen Bosch De Geus; 255 blz. euro 19,95

Voor het Jheronimus Boschjaar nodigde Hans Maarten van den Brink 22 Nederlandse schrijvers uit zich bij een kort verhaal te laten inspireren door 'De tuin der lusten', dat het Prado nooit zal verlaten, maar zo toch in ieders verbeelding kan worden opgeroepen. Onder anderen Abdel- kader Benali, Ilja Leonard Pfeijffer, Maartje Wortel, Hanna Bervoets en Adriaan van Dis deden mee en creëerden samen 'een tableau dat uitblinkt door zijn wellustige gevariëerdheid', aldus de samensteller. "Jeroen Bosch is een en al dubbelzinnigheid. Dat vormt een probleem voor de theologie en de moraal, maar het is een zegen voor de kunst."

Mary Chamberlain: De kleermaakster van Dachau (The Dressmaker of Dachau) Vert. Elisabeth van Borselen. Bruna; 349 blz. euro 19,99

De achttienjarige naaister Ada Vaughan vertrekt in 1939 vanuit Londen naar Parijs. Maar de liefde houdt geen stand en de oorlog breekt uit. Ada belandt niet in de coulissen van de modeshows, maar in concentratiekamp Dachau waar ze als kleer- maakster voor de commandant gaat werken.

Historica Mary Chamberlain is emeritus hoogleraar van Oxford Brookes University en publiceerde eerder over vrouwengeschiedenis.

L. S. Hilton: Maestra (Maestra) Vert. Yolande Ligterink. The House of Books; 317 blz. euro 19,99

De nieuwste 'Vijftig tinten grijs' mengt seks, kunst en misdaad in een relaas over een assistente in een Londens veilingshuis die 's nachts wat bijverdient als hostess in een club. Als ze een vervalsing ontdekt, wordt de vrouw bij het veilinghuis ontslagen en belandt met rijke klant aan de Franse Rivièra waar ze alsnog wordt achtervolgd door de affaire. Deze 'zinderende thriller' verschijnt in 35 landen en wordt verfilmd. Schrijfster L.S. Hilton wordt geprezen omdat ze echt verstand heeft van kunst.

Martje van der Brug: Wat doen we met moeder A.W. Bruna; 328 blz. euro 19,99

Van der Brug vertelt in deze nieuwe roman het verhaal van een gezin dat worstelt met de vraag of de moeder, die haar leven voltooid vindt, er een einde aan mag maken.

Martje van der Brug sprak ter voorbereiding met medisch specialisten, huis- en Scen-artsen. Zelf opgegroeid in Wassenaar biedt ze met haar boeken ook een inkijkje in de wereld van de elite.

"Alleen Dorien, die wilde per se naar de kunstacademie, een buitengewoon vaag gebeuren. (...)

En als ze zich tenminste had toegelegd op bloemschikken en koken bij Le Cordon Blue, dan was haar huwelijk misschien niet mislukt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden