Signalementen fictie

Elena Ferrante: Kwellende liefde Vert. Manon Smits. De Wereld-

bibliotheek; 176 blz. euro 17,99

Debuut uit 1992 van de Italiaanse schrijfster wier identiteit nog steeds in nevelen is gehuld, maar die in de VS zorgde voor een hype: FerranteFever. Nederland volgde iets voorzichtiger. In 'Kwellende liefde' beschrijft ze de speurtocht van de veertigjarige Delia die naar Napels terugkeert om uit te zoeken wat er gebeurde met haar moeder voor zij verdronk in de nacht van Delia's verjaardag.

Voor de kenners: in 'Een geniale vriendin', deel twee uit de Napolitaanse cyclus, vormen aantekeningen van vriendin Lila de basis voor Elena's eerste boek.

Simone van der Vlugt: Nachtblauw Ambo Anthos; 144 blz. euro 15, 95

Zoveelste historische roman van veelbekroond thriller- en romanschrijfster Simone van der Vlugt. Ze werpt zich in 'Nachtblauw' op de Gouden Eeuw en het begin van het Delfts Blauw, via de carrière van Catrijn, eerst huishoudster met schildertalent en vervolgens succesvol medewerkster in de plateelfabriek.

Joost Vandecasteele: Jungle

Ambo Anthos; 144 blz. euro 15, 95

Vandecasteele won in 2010 de Vlaamse Debuutprijs voor 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij'. In zijn nieuwe roman 'Jungle' verliest een schrijver zijn uitgever en zijn grip op de werkelijkheid.

Van alle steden die hij vervolgens bezoekt, blijkt zijn eigen stad Brussel het vreemdst: "Toch stap ik samen met haar uit op Brussel-Zuid. Ondanks zijn status als knooppunt voor binnenlandse en buitenlandse verbindingen lijkt deze stad niet gevuld met reizigers maar des te meer met hen die nergens naartoe moeten."

Martijn Neggers: De mensen die achterbleven Nijgh & Van Ditmar 260 blz. euro 18,50

In deze roman over vriendschap en teleurstelling besluit Martijn Neggers, medewerker in een kantoorboekhandel in Valkenswaard, te vertrekken naar grote stad Tilburg. Vele jaren later overdenkt hij of de verhuizing hem iets gebracht heeft. De ironisch peinzende blik op de cover doet vrezen van niet.

Franca Treur: X&Y Prometheus; 96 blz. euro 12,50

Franca Treur had groot succes met haar reeds verfilmde debuut 'Dorsvloer vol confetti', dat werd gevolgd door het eveneens succesvolle 'De Woongroep'. Het prachtig geïllustreerde 'X&Y' bevat 33 roerende korte verhalen over gewone mensen die "indruk op elkaar proberen te maken, iets proberen op te lossen of wanhopig hun hachje proberen te redden".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden