Signalementen fictie

Marja Pruis (samenstelster): De 21 romans die onze blik veranderden Amsterdam University Press/ De Groene; 188 blz. euro 19,95

Groene-redacteuren bespreken in 21 smakelijke en intelligente stukken 21 naoorlogse romans die onze blik op de wereld én op de roman veranderden. De bundel is ook bedoeld als opzetje voor een canon die nieuwe lezers tot meer lezen kan inspireren. Dat gaat van Andreas Burniers analyse van ons 'kosmisch-embryonaal wezen' in 'Een tevreden lach' tot Connie Palmens veelbesproken autofictie in 'I. M.', Zadie Smith' portret van de multiculturele samenleving in 'White Teeth' en het ontzag voor de man in Oriana Fallaci's 'Een man'.

Christine Angot: Een onmogelijke liefde Vert. Katelijne de Vuyst. Polis; 239 blz. euro 19,95

Moeder-dochterroman van de Franse Christine Angot die al een twintigtal boeken op haar naam heeft staan. De bestseller 'Een onmogelijke liefde' werd in Frankrijk bekroond met de Prix de Décembre. Deze autobiografisch getinte roman gaat over de gemankeerde liefde tussen haar mouders. Haar vader kwam uit een gegoede familie en weigerde met haar moeder te trouwen - die hij wel aan het lijntje hield. De pogingen van de moeder om de relatie in stand te houden en een en ander voor de dochter te verhullen en te vergoeilijken, werpen een smet op hun verhouding.

Denis Johnson: Jezus' zoon Vert. Rob van Erkelens. De Bezige Bij; 176 blz. euro 18,90

'Klassieker' van Denis Johnson (1949) die voor het eerst verscheen in 1992. Johnsons 'Een zuil van rook' werd bekroond met de National Book Award en zijn novelle 'Treindromen' stond op de shortlist van de Pulitzer prijs.

In 'Jezus' zoon' vertelt hij het verhaal van een naamloze jonge zwerver die door zijn verslaving aan heroïne en alcohol zowel verward als helder overkomt. Tommy Wieringa, bewonderaar van het eerste uur schreef het voorwoord bij deze heruitgave. Volgens hem is 'Jezus'zoon' 'een zeldzaam boek, hard en zuiver als een diamant.'

Herman Brusselmans: Zeik en het lijk op de dijk Prometheus; 192 blz. euro 14,95

De Moordbrigade van Gent - ofwel de inspecteurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat onder leiding van commissaris Übertrut - buigt zich over de moord op een onopvallende zestiger in Gent. Zijn lijk is gevonden op de dijk, draagt sporen van een hard voorwerp en is aangevreten door vogels. Drie problemen rijzen gaande het onder- zoek: Wat is de semantische betekenis van het begrip dijk? Wat is de rol van het fenomeen homoseksualiteit? Kortom, een melige detective van Brusselmans voor de liefhebbers van de melige detectives van Brusselmans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden