Signalementen fictie

Céline Linssen: De beste dagen van ons leven Atlas Contact; 304 blz. euro 19,99

Linssen leent de titel van de beroemde Hollywood anti-oorlogsklassieker 'The best years of our lives' voor een roman over vijf vrienden, jonge mannen, die vlak voor de oorlog van elkaar verwijderd raken na een noodlottig verlopen vakantie in Luxemburg. Linssen debuteerde in 2007 met de roman 'Duet 'en publiceerde daarna een verhalenbundel. Ze schreef verschillende filmscenario's.

H.T.M. van Vliet (red.): Dienstbaar tot het einde. Brieven van en aan Elisabeth Couperus-Baud 1923-1958 Prominent; 159 blz. euro 17,95

Verzamelde brieven aan en van de vrouw van de schijver, de drijvende kracht achter zijn werk, die zijn huishouden bestierde, het geld beheerde, en hielp met research. De merendeels zakelijke brieven gaan van onnozele kattenbelletjes van en naar uitgevers en tot aan nadere toelichting aan vertalers.

Arthur Japin: Goed Volk Reisverhalen Magonia; 159 blz. euro 17,95

Eerste uitgave van Arthur Japin bij Magonia, de nog jonge uitgeverij van zijn partner Lex Jansen. Deze reisverhalenbundel vol ontmoetingen met 'vorsten en zwervers, politici en koninginnen van de nacht' bevat deels al eerder gepubliceerd materiaal. Zo ook het openingsverhaal over Japins ontmoeting met een lompe minister Eveline Herfkens in Ghana die als Japin haar de traditioneel geweven 'kente cloth' laat zien die ze van locale wevers heeft ontvangen de schouders ophaalt en zegt: "Wat moet ik met die troep?"

Willem du Gardijn: Bevrijding Koppernik; 224 blz. euro 18,50

Gardijn (voorheen du Jardin) debuteerde in 2008 met 'Monografie van de mond' waarvoor hij de Academica Literatuurprijs ontving. In dit derde boek vertelt Du Gardijn alles wat je altijd had willen weten over de kunstacademie. Eerste zin: "Tenzij we volkomen bevrijd worden houdt het zuigen gedurende ons leven nooit op. We beginnen met zuigen, zuigen daarna lekker door, tot we er dood bij neervallen." Het woord is aan student Johnny Mooiman die gaat nastreven om zalig te mislukken.

Julie Thomas: Rachels verzet (Rachels Legacy) Vert. Marian Muusse-de Pater. Voorhoeve; 318 blz. euro 19,99

Roman binnen het steeds populairdere holocaustgenre ('Haar naam was Sarah') van Nieuw-Zeelandse schrijfster Thomas, zelfstandig vervolg op het door haar eerder gepubliceerde boek 'De jongen, de viool en de meester'. In 'Rachels verzet' stuit een Australische docent kunstgeschiedenis op oude Hebreeuwse brieven van een Berlijnse moeder die een kind heeft afgestaan om het te redden van de vervolging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden