Signalementen fictie

Hendrik Groen: Zolang er leven is. Meulenhoff; 375 blz. euro 19,99

Van het eerste dagboek van Hendrik Groen 'Pogingen om iets van het leven te maken' zijn zo'n 70.000 exemplaren verkocht. Sindsdien wordt gespeculeerd welke (vermoedelijk jongere) schrijver schuilgaat achter de 85-jarige verzorgingshuisbewoner die in Amsterdam-Noord samen met zijn vrienden van de Oud-maar-niet-doodclub de moed erin houdt. In dit tweede deel doet Hendrik Groen verslag van het jaar 2014. Donderdag 1 januari: "Om twee uur lag ik in bed. Het is een paar decennia geleden dat ik het zo laat heb gemaakt. Bravo Hendrik."

Maurits de Bruijn: De achterkant van de zon Nieuw Amsterdam; 206 blz. euro 18,99

De tweede roman van Maurits de Bruijn, die in 2012 debuteerde met het lovend ontvangen 'Broer' over de vermissing van zijn broer Maarten die in 1999 voor een jaar naar India vertrok en verdween. Ook 'De achterkant van de zon' gaat over kwesties van identiteit en familie. Verteller Soufjan vertelt het verhaal van Maria Carey, zijn blonde adoptiefzusje dat in Marokko opgroeide en eenmaal volwassen in Nederland op zoek gaat naar haar wortels.

Erik Vlaminck: De zwarte brug Wereldbibliotheek; 287 blz. euro 19,99

Erik Vlaminck publiceerde sinds 1976 al zo'n twintig boeken. Succes had hij vooral met zijn laatste hartstochtelijke roman 'Brandlucht', over een vergiftigde moeder/dochterrelatie. Het boek werd lovend ontvangen en belandde op de longlist van de Libris - en AKO Literatuurlijst. In dit nieuwe boek kruipt hij in de huid van boze Vlaming Leo, die in 2015 sterft op 200 meter afstand van het huis waar hij geboren werd. Is hij al die jaren op dezelfde plaats gebleven, zijn dorp werd ondertussen opgeslokt door de stad, tot zijn grote woede en frustratie.

Alfred Andersch: De vader van een moordenaar Cossee; 124 blz. euro1 6,95

De Duitse schrijver Alfred Andersch (1914-1980) werd als scholier van het gymnasium verwijderd, werd stagiair in een boekhandel en maakte snel naam als schrijver en uitgever. Na de brand van de Reichstag in 1933 zat hij drie maanden vast in Dachau. Na WOII gaf hij het tijdschrift Ruf uit, waaruit het schrijversverband Gruppe 47 ontstond rond schrijvers als Heinrich Böll, Günter Grass en Hans Magnus Enzensberger. Ter gelegenheid van de komende boekenweek (thema: Duitsland) brengt Cossee zijn beroemdste boek nu in vertaling uit. Het gaat over Franz Kien, Andersch' alter-ego, die in mei 1928 van het gymnasium in München wordt verwijderd na een conflict tussen hem en de rector, tevens vader van de door beiden gehate coming man Heinrich Himmler. JR

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden