Signalementen fictie

Roel Bentz van den Berg: Het naderen van een brug Augustus; 379 blz. euro 21,99

Metafysische roman van filosoof, programmamaker en schrijver Roel Bentz van den Berg waarin hij de lezer meeneemt naar een kruispunt waar leven en dood in elkaar overlopen. De plot draait om twee geliefden, zo meldt de achterflap, de een verstrikt in een nabestaan waar de doden dakloos zijn, de ander gevangen binnen de muren van een huis dat haar belaagt.

In zijn eerste roman (na vier essaybundels) behandelt Bentz van den Berg vragen als: wat doen we met onze doden en wat met rouw?

Judith Eykelenboom: Biefstuk

Prometheus; 280 blz. euro 19,95

Al even uit, dit debuut. De veelbelovende Judith Eykelenboom werd opgeleid tot journalist, maar ontdekte dat ze liever de gebeurtenissen naar haar hand zet als schrijver. In 'Biefstuk' vertelt ze het verhaal van puber Levi, dochter in een disfunctioneel gezin, met een anorectisch zusje, onder het juk van een labiele kunstenaarsvader. Als moeder bevalt van het derde kind, dat het huwelijk moet redden, loopt het definitief spaak. Eykelenboom jongleert behendig met de chronologie en het perspectief van een onbetrouwbare verteller en verrast met een wrang, maar ook roerend slotakkoord.

Walter van den Berg: Schuld

Das Mag; 223 blz. euro 19,95

Roman over Ron, die uit de gevangenis komt waar hij twee jaar eerder in belandde nadat hij een man doodsloeg om een vrouw te redden. Dat gebeurde in Amsterdam-West, waar schrijver Walter van den Berg vandaan komt.

Hij gebruikt de wijk opnieuw als decor in zijn vierde roman 'Schuld', waarvoor hij verder een plot verzon over Ron die wederom een vrouw wil redden. Vanuit de gevangenis zoekt hij eerst zijn oude maten op. "Er zaten een paar bekenden van de middagploeg aan de bar, en ze begonnen meteen grappen te maken en hij ging erin mee. Wilden ze je zelfs daar niet meer hebben? Nee, ik vertoonde goed gedrag. Haha. Lachen."

Zeger van Herwaarden: Inrichting De Arbeiderspers; 236 blz. euro 14,99

Wederom een schrijver die in de voetsporen treedt van de succesvolle Myrthe van der Meer. Sportschrijver Zeger van Herwaarden, specialist in voetbalboeken waaronder een biografie van Marco van Basten, werd gedurende zijn studietijd met een psychose opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. In 'Inrichting' trekt hij je op de eerste bladzijdes het hoofd van Simon in, student die denkt dat hij voetballer Aron Winter is, net geselecteerd voor het nationale team. Lithium biedt soelaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden