'Signaal shariawijk serieus nemen'

De overheid neemt de dreiging van het ontstaan van shariawijken onvoldoende serieus. Die overtuiging heeft prof. Afshin Ellian, hoogleraar sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Rijksuniversiteit in Leiden.

Volgens hem is het grootste gevaar dat de problemen in de Schilderswijk worden doodgezwegen. 'Er moet breed onderzoek worden gedaan naar de situatie in de Schilderswijk en andere buurten om te voorkomen dat we hier shariawijken krijgen', zegt Ellian.

Volgens hem zou het onjuist zijn om als overheid en samenleving naïef te blijven. 'Er liggen AIVD-rapporten, er vechten 100 jihadisten in Syrië die straks terugkeren en hun verhalen aan medestanders vertellen. En we hebben de Hofstadgroep gehad. Sommige buurten zijn nu eenmaal kwetsbaar', aldus Ellian.

Hij verwijst naar Frankrijk en vooral Engeland, waar buurten zijn waar moslims dominant aanwezig zijn. Daar zijn 'shariawijken' ontstaan met eigen leefregels voor kleding, alcoholgebruik en het eten van halal vlees.

Dinsdag bezochten PVV-leider Geert Wilders en minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) de wijk. Wilders zei het beeld van de 'shariawijk' in Den Haag te herkennen. Asscher ziet geen reden de wijk als zodanig te bestempelen.

Andere wetenschappers pleiten eveneens voor nader onderzoek. De stelling dat de Haagse buurt een 'shariawijk' is, zoals zaterdag in dagblad Trouw werd bericht, vraagt volgens hen om een wetenschappelijke analyse.

Antropologe Edien Bartels, verbonden aan de VU in Amsterdam, zegt dat daarvoor eerder onderzoeksvoorstellen zijn ingediend. Daarvoor was geen geld. Bartels: 'Het zou wel nodig zijn. Het is een brede problematiek die in meer wijken speelt.'

De Utrechtse sociologe Mieke Maliepaard, medeauteur van het rapport Moslims in Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau, bepleit eveneens nader onderzoek. Volgens Maliepaard is in het SCP-rapport alleen een algemene schets gemaakt van de 825.000 moslims in Nederland. Er is echter niet ingezoomd op probleemwijken.

Maliepaard: 'Als ik het verhaal over de Schilderswijk lees, dan vind ik onderzoek interessant, al was het maar om nuance aan te brengen. Nu worden zonder bewijs over en weer grote woorden gebruikt.'

Volgens Maliepaard, socioloog aan de universiteit van Utrecht, is er vooral een definitieprobleem. 'De' moslim bestaat volgens haar niet. De orthodoxe moslims (salafisten) worden ten onrechte vereenzelvigd met jihadisten. Tussen Turkse, Marokkaanse of Iraakse moslims bestaan eveneens verschillen. 'Die bezoeken hun eigen moskeeën en hebben weinig onderling contact.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden