Sightjoggen, voor de sportieve toerist

Hoe zie je tijdens een stedentrip zoveel mogelijk bezienswaardigheden in zo min mogelijk tijd? Rennen. Hert kan al in diverse wereldsteden en nu ook in Nederland. 'Sightjogger' Karlijn Roest geeft een razendsnelle rondleiding door Amsterdam.

Verkeer van links en rechts schiet voorbij en Karlijn Roest (37) rent langs en soms door de mensenmassa in hartje Amsterdam. Roest doet aan sightjoggen, een combinatie van sightseeing en joggen. Ze gidst al rennend een groep toeristen langs zoveel mogelijk bezienswaardigheden. Zonder te stoppen vertelt ze waar ze zijn, wat daar te zien is en waarom het bijzonder is.

Sightjoggen is het sportieve alternatief van de touringbus. Roest: 'In ruim een uur heb je alle hoogtepunten van de stad gezien en heb je ook nog aan je conditie gewerkt.'

Roest en compagnon Leon van Keulen hebben het sightjoggen vorig jaar in Nederland geïntroduceerd. Het bestond al in New York, Berlijn en andere grote steden en Roest had op eigen initiatief Auckland, Singapore, Mali, IJsland en de Galapagoseilanden op haar hardloopschoenen verkend. Waarom? "Ik ben heel reislustig en kan niet stilzitten", vertelt Roest. 'Voor mij is hardlopen en een stad leren kennen dus een goede combinatie. Toen ik las dat sightjoggen overal bestaat en populair is, behalve in Nederland, heb ik de volgende dag meteen een route in Rotterdam uitgezet."

Inmiddels is er ruime keuze in routes: de zogenaamde 'Classic Jog' in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, de 'Night Jog', waarbij inderdaad 's nachts wordt gerend, de 'Gay Jog' door roze Amsterdam of de 'Windmill Jog' bij Kinderdijk. Gemiddeld is een sightjog 8,5 kilometer. Roest: 'We houden rekening met het tempo en de interesses van de joggers en geven rondleidingen in het Nederlands, Engels, Duits en Spaans.'

Echt hard doorlopen lukt in Amsterdam trouwens niet, daarvoor is het te druk in de hoofdstad. Alleen op de Egelantiersgracht is het rustig en veilig genoeg om een sprintje te trekken. Maar aangekomen bij het Rembrandtplein, waarschuwt Roest: 'Kijk uit, hier is een dubbele oversteekplaats.' Ze kijkt drie keer naar links en rechts voordat ze de oversteek waagt.

Ondertussen vertelt ze dat dit plein vroeger de Botermarkt heette, waar zuivelproducten werden verkocht, wijst ze naar de volle terrassen en zegt ze dat we nu richting bioscoop Tuschinski rennen.

Een sightjogger moet kunnen multitasken. Je moet Roest zien te volgen, luisteren naar wat zij vertelt, omhoog en opzij kijken om te zien waarover zij vertelt en dit tegelijkertijd niet te lang doen, want daarvoor zijn er te veel stoepen, omhoog stekende klinkers en Amsterdammertjes waarover je kan struikelen. Maar er is vooral te veel verkeer. "De fietsers zijn het gevaarlijkst", vertelt Roest, "en de meeste toeristen zijn niet gewend aan het hectische Amsterdamse verkeer, dus moet ik ook voor hen uitkijken. Maar gelukkig zijn er nog geen ongelukken gebeurd, en iedereen ondertekent van tevoren een formuliertje waarin staat dat ze op eigen risico meedoen".

Vorig jaar werden er in totaal vijftig sightjogs geboekt en Roest hoopt dit jaar op een verdubbeling. Ze is nu onderwijzer, maar zou het liefst van het sightjoggen haar baan maken. "Als er meer animo is voor het sightjoggen, ga ik minder werken. Maar je moet wel realistisch zijn, want je kan niet vijf keer op een dag een sightjog begeleiden en het is geen activiteit voor de standaardtoerist."

Wie komen er dan op af? "Met name toeristen tussen de 25 en 40 jaar. Vooral Amerikanen, Duitsers en Engelsen staan op de tweede plaats. Veel toeristen kiezen voor een sightjog, omdat je hierdoor de hoogtepunten van een stad snel kunt zien en daarna kan je kiezen wat je nog eens rustig wilt bekijken."

Onvermoeid rent Roest door en vertelt ondertussen uitgebreid over de Amsterdamse geschiedenis: "Ik ben geen historica en aan droge data hecht ik niet zoveel waarde, maar van aparte historische weetjes hou ik wel. En die onthouden de mensen ook veel beter."

We rennen verder, Tuschinski even in en uit om het art deco interieur te bewonderen, zonder echt vooruit te komen over de drukke Bloemenmarkt en over de breedste brug naast het smalste huis aan het Singel, langs het standbeeld van Multatuli.

Niemand ziet ons aan voor toeristen. Roest: "Als je aan het sightjoggen bent, voel je je meer Amsterdammer dan toerist."

Van Tokio tot Kaapstad
Wat: sightjoggen

Waar: In bijna alle grote internationale steden worden er jogroutes aangeboden. In Nederland zijn tien mogelijke routes in de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Kosten: €30, inclusief t-shirt, sportdrankje, kortingsbon voor nieuwe hardloopschoenen

Meer info: www.sightjog.com (Nederland) en www.globalrunningtours.com (internationaal)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden