Sigarettenpakjes, jeneverkruiken en bierglazen, want dat beklijft 't meest

Groninger Museum viert 400 jaar studenten in de stad met expositie

ELLIS ELLENBROEK

Bernhardus Sutholt uit het Duitse Westfalen was de allereerste student die zich inschreef, getuige het inschrijfboek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) uit 1614. Het boek is het oudste stuk op de expositie over vierhonderd jaar studenten in Groningen. De tentoonstelling is sinds afgelopen weekeinde te zien in het Groninger Museum. Het is een van de attracties waarmee de RuG het 400-jarig bestaan viert.

Conservator Egge Knol (57), zelf student in de jaren zeventig van de vorige eeuw, verzamelde een flinke hoeveelheid parafernalia. Van thuis nam hij 'Baukelien' mee, het eerste singeltje van het roemruchte duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus, dat in zijn studententijd geboren werd op studentenvereniging Albertus. Maar het studentencorps Vindicat atque Polit stelde de meeste stukken beschikbaar. Geen wonder, het corps was lange tijd de enige vereniging in de stad.

Knol laat zien hoe studenten Groningen tot op de dag van vandaag voorzien van een kleurrijk, opgewekt en kritisch geluid. De nodige studenten zaten in de Tweede Wereldoorlog in het verzet, trokken in 1672 ten strijde tegen Bommen Berend, en in 1831 tegen de Belgen. Maar ook in politiek en topsport laten studenten zich van oudsher gelden. De beeltenis van turner en student medicijnen Epke Zonderland ontbreekt niet in het Groninger Museum. De RuG schermt graag en veel met Zonderland, universitair troetelkind.

Trends kwamen en gingen. Tussen 1836 en 1914 gaf het studentenvolk zich over aan maskerades, historische optochten waar de stadsbevolking van meegenoot. Steeds mooier en professioneler werden de kostuums, de wapens, de laarzen, de sieraden. Steeds duurder ook en zo ging het gebruik ten onder. Ook de alba amicorum verdwenen, vriendenboeken met versjes en opdrachten. Net zo verging het de clubmutsen, baretten met veren, kwasten en linten die verwezen naar de studierichting. Knol: "Alleen bij Albertus kunnen nieuwe studenten nog een muts krijgen, daar hangt dan een prijskaartje aan".

Sigarettenpakjes, jeneverkruiken, borrel- en bierglazen met speciale teksten. Veel van het tentoongestelde hangt samen met stappen en feesten. "Dat is wat het meest beklijft", lacht Knol. "Denk ik terug aan mijn eigen studententijd dan denk ik meer aan de sociëteit van Albertus, dan aan de Universiteitsbibliotheek."

Het is ook meteen de boodschap die hij mee wil geven aan de studenten van nu. "Drink die beker van het studentenleven leeg. Als je verder in het leven komt, een partner krijgt, kinderen, een baan met verantwoordelijkheden, en je body neemt aan kracht af, dan kan het niet meer."

Student in Groningen 1614-2014 is te zien tot 31 augustus in het Groninger Museum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden