Sigarettenfabrikant beslist mee over meting tabaksschade

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De industrie is dominant in de commissie die adviseert hoe de inname van nicotine moet worden gemeten.

Edwin Kreulen

Tv-programma Radar Extra laat vanavond zien dat zes van de tien leden van de werkgroep die adviseert over de keurmethode van sigaretten, worden geleverd door tabaksfabrikanten. Onderzoeksinstituut RIVM en voedselautoriteit NVWA hebben elk een zetel.

Het gaat om de zogeheten NEN-ISO-commissie, die onder meer tot taak heeft de Europese Commissie adviezen uit te brengen over meetmethodes voor de inname van schadelijke stoffen door roken. In de huidige ISO-methode kan deze inname worden verkleind door in de filters van sigaretten kleine gaatjes aan te brengen, zodat schadelijke stoffen in de buitenlucht terechtkomen, zoals fabrikanten ook doen.

Tegenstanders wijzen erop dat rokers met hun vingers een deel van deze gaatjes dichthouden. Bovendien is het aannemelijk dat rokers met deze gaatjes hun gedrag gaan aanpassen en bijvoorbeeld diepere trekken nemen.

Daardoor krijgen ze meer schadelijke stoffen binnen dan de meetmachine registreert. Een alternatieve meetmethode die al in Canada wordt gebruikt, zou dit probleem al ondervangen.

De tekst gaat verder na de grafiek.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

'Coulante' meetmethode

Bij de herziening van de huidige Europese tabaksrichtlijn, in 2012, bleef de huidige 'coulante' meetmethode de Europese standaard. De vorige staatssecretaris met roken in zijn portefeuille, Martin van Rijn, riep in zijn nadagen de Europese Commissie op de Canadese methode in te voeren.

Van Rijn ondersteunde zijn oproep met cijfers waaruit blijkt dat Engelse sigaretten volgens de Canadese methode allemaal ongeveer evenveel nicotine-opname per trek opleveren. Dit terwijl de huidige meetmethode het beeld geeft dat een deel van die sigaretten een laag nicotine-gehalte heeft. Het RIVM berekende zelf van een aantal sigaretten dat de nicotine-inname volgens de Canadese methode wel 12 keer hoger kan uitvallen dan volgens de huidige meetmethode. 'Sjoemel-sigaretten' wordt deze tabak al genoemd. Het RIVM publiceert volgend jaar de testresultaten van honderd sigaretten die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Het onderzoeksinstituut wijst erop dat de NEN-commissie losstaat van de overheid en de eigen samenstelling mag kiezen, maar dat de industrie inderdaad domineert. "Beleidsmakers, zoals de Europese Commissie, zouden meer dan nu kunnen aangeven aan welke voorwaarden dit soort meetmethodes, die in wetgeving worden opgenomen, moeten voldoen", zegt Reinskje Talhout, rookexpert bij het RIVM.

Onafhankelijke laboratoria die Wereldgezondheidsorganisatie WHO gebruikt, zouden volgens Talhout ook hiervoor ingezet kunnen worden. Ook voor de inname van stoffen via de e-sigaret zouden volgens het RIVM strengere voorwaarden overwogen moeten worden. "De meeste mensen zijn het erover eens dat de inname van schadelijke stoffen omlaag moet", zegt Talhout. "Het beleid is nu sterk gericht op ontmoediging van roken, maar er is ook winst te behalen door de samenstelling van sigaretten te veranderen."

Lees ook: KWF: Tabaksindustrie schuldig aan zware mishandeling

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden