AtletiekWereldkampioenschap

Sifan Hassan overtuigend wereldkampioen op 10.000 meter

Sifan Hassan, wereldkampioen op de 10.000 meter in Doha. Beeld AFP
Sifan Hassan, wereldkampioen op de 10.000 meter in Doha.Beeld AFP

Sifan Hassan werd zaterdag wereldkampioen op de 10.000 meter. De medaille geeft haar toch al goede seizoen extra glans.

Op blote voeten en met een groot aantal sprongetjes vierde Sifan Hassan zaterdagavond haar eerste wereldkampioenschap in de open lucht. Op meer dan overtuigende wijze won ze in de pasgebouwde en hypermoderne atletiektempel in Doha de 10.000 meter, maar haar feestje deed vermoeden dat er ondanks de zware wedstrijd nog genoeg energie in haar lijf aanwezig was.

Met de gouden medaille gaf Hassan haar toch al goede seizoen nog meer glans. Het meisje dat in haar jeugd in Ethiopië dagelijks met een groepje vriendinnen al hardlopend in een half uur naar school liep, is uitgegroeid tot een – bijna – onverslaanbare atlete, de beste van Nederland. Ze is na Dafne Schippers in 2015 en 2017 en polsstokhoogspringer Rens Blom in 2006 pas de derde Nederlander die een wereldtitel in de buitenlucht wint.

Hassan kwam tijdens haar race geen moment in de problemen. Als vanouds bouwde ze haar wedstrijd van achterin op. Ze is niet iemand die snel voorop komt lopen. Op de helft moest ze even een gaatje dichten, verder was het een overtuigende race. Bij de bel lag ze al op de eerste plek. In de laatste meters nam ze steeds meer ­afstand, met felle armzwaaien om zo haar benen te ondersteunen.

Snelste tijd van het jaar

Haar zege was er een die de tegenstanders degradeerde. Ze liep met 30.17,62 de snelste tijd van het jaar. De Ethiopische Letesenbet Gidey werd tweede, de Keniaanse Agnes ­Jebet Tirop won brons. Susan Krumins, de andere Nederlandse in de wedstrijd, kwam vanuit de achtergrond terug naar plek zeven.

Gedurende haar seizoen is Hassan bijna nooit meer in Nederland. De in 2013 tot Nederlandse genaturaliseerde vluchtelinge traint in de Amerikaanse stad Portland bij coach Alberto Salazar, die in het verleden met doping in verband is gebracht. Hassan is hard voor zichzelf, zei Salazar in juni tegen de website Flotrack, vlak nadat Hassan het wereldrecord op de Engelse mijl had verbeterd. “Ze geeft routinematig een keer over tijdens een zware training, maar zegt vervolgens dat ze nog een interval wil doen. Ze kan zichzelf heel erg pushen.”

Het wereldrecord op de Engelse mijl was slechts een van de bijzondere prestaties van Hassan dit jaar. Gezien haar resultaten op zowel de 1500, 3000, 5000 als 10.000 meter is ze volgens een internationale ranglijst van de atletiekfederatie IAAF de beste atlete ter wereld. Op de laatste Diamond League in Brussel won ze onlangs nog overtuigend de 5000 meter.

Een van de grote namen van het WK

Als winnares van de Diamond League, waarmee ze veel geld verdiende, zou ze een van de grote namen op het affiche zijn voor dit WK, maar er zijn atleten die nu eenmaal meer media-aandacht genereren, in Nederland bijvoorbeeld Dafne Schippers. Toen Hassan het wereldrecord op de Engelse mijl aanviel, was er bewust vooraf geen aandacht aan besteed. Daar houdt ze niet zo van.

De druk leidt soms tot tactische fouten. Dat gebeurde op de Spelen in Rio de Janeiro drie jaar geleden. Ze werd slechts vijfde op de 1500 meter en strandde in de series van de 800 meter. Op de WK twee jaar geleden won ze brons op de 5 kilometer. Wel werd ze al twee keer wereldkampioen indoor.

De 10 kilometer was voor haar ­eigenlijk nog onbekend terrein. In mei maakte ze in Amerika pas haar ‘debuut’ op de afstand. Haar afstanden zijn normaal gesproken meer de 1500 meter en 5 kilometer, die ze bijna zonder nadenken kan afleggen. Moeten er meer rondjes worden gelopen, dan dwalen de gedachten nog weleens af. Niet dat ze geen lange afstanden aankan, integendeel. Ze is houder van het Europees record op de halve marathon. Gezien het beperkte aantal gelopen races op de 10 kilometer gold ze zaterdag nog als een van de out­siders voor de wereldtitel.

Moeilijke beslissing

Outsiders kunnen ook winnen, bewees ze zaterdag. Na twee bronzen medailles op het mondiale toptoernooi veroverde ze nu het goud. Ze vierde het met haar huppeltjes en kreeg zowel een Nederlandse vlag als een vlag van een Ethiopische provincie toegeworpen. Het was de eerste medaille dit toernooi voor de 26-jarige topatlete, die elke middellange of lange afstand beheerst. Er moet er nog een volgen, op de 1500 meter of de 5000 meter.

Ze staat nu voor een moeilijke beslissing. De finales van haar lievelingsafstand, de 1500 meter, en de 5000 meter, waar haar coach haar graag ziet, zijn zaterdag een half uur na elkaar gepland. Ze moet een keuze maken. Want beide afstanden lopen, dat kan zelfs Hassan niet.

Lees ook: Dafne Schippers is niet fit, maar wil nog steeds medailles op WK

Morgen is het tijd voor Dafne Schippers. Ze overleefde de series van de 100 meter vandaag met gemak. Zondagavond loopt ze om de medailles.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden