Sierra Leone officieel ebolavrij
Er heerst geen ebola meer in Sierra Leone. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie zaterdag geconcludeerd. Wel blijft het land nog negentig dagen onder verscherpt toezicht.
Volgens de WHO is de termijn van 42 dagen, twee keer de incubatietijd, verstreken zonder dat er een nieuwe besmetting is geconstateerd. De laatste ebolapatiënt in Sierra Leone werd op 25 september uit het ziekenhuis ontslagen.
Samen met Guinee en Liberia lag Sierrea Leone in het hart van de ebola-epidemie. In die drie landen zijn ongeveer elfduizend mensen gestorven als gevolg van het virus.
In Sierra Leone zelf zijn bijna vierduizend mensen omgekomen door ebola. Falend leiderschap, onvoldoende medicamenten en bureaucratische rivaliteiten zorgden ervoor dat het virus nog feller om zich heen kon grijpen.
Ook de WHO moest kritiek incasseren, omdat de organisatie te traag en ontoereikend zou hebben ingegrepen. Volgens een onderzoek van persbureau AP zou het geblunder van de Wereldgezondheidorganisatie in Sierra Leone exemplarisch zijn voor het falen in heel West-Afrika. "Van een gebrek aan basisbescherming en stroom in laboratoria tot slecht management, interne ruzies en vrekkigheid", zo schreef Trouw hier eerder over.
Guinee
De uitbraak is nog niet bedwongen. De afgelopen drie weken is van drie mensen in buurland Guinee vastgesteld dat zij het ebolavirus onder de leden hebben. Liberia werd in september ebolavrij verklaard.
WHO commends the Government & people of #SierraLeone on achieving the milestone of stopping #Ebola transmission. pic.twitter.com/araeCkigVp
— WHO Sierra Leone (@WHOSierraLeone) 6 november 2015