Sieraden 'aan aarde onttrokken'

Het was tijdens een reis door Rusland, dat de kunstenares Marijke Visser uit Haarlem gefascineerd raakte door iconen. 'Spannend' vond ze vooral de gelaagdheid van iconen, de manier waarop de schilderingen - veelal gezichten van heiligen - deels ingebed zijn in siersmeedwerk van zilver, goud of koper.

Hierin vond ze de inspiratie voor de vervaardiging van een omvangrijke serie sieraden, waarin kleine poppen, of delen daarvan, zijn verwerkt. Het zijn stuk voor stuk icoontjes, waarin kleine poppengezichtjes omkranst worden door kunstig, bijna kitscherig aandoend siersmeedwerk. De sieraden hebben een fascinerende uitwerking, vooral wanneer het oog van een poppengezichtje, verwerkt in een armband, voortdurend open- en dichtgaat bij elke beweging van hand of arm.

Meer recentelijk vervaardigde ze sieraden uit brokstukken van 19de-eeuwse porseleinen beeldjes die door een bevriende amateur-archeoloog zijn opgegraven. Ze verwerkte delen van deze beeldjes in zilver, terwijl haar 'iconen' in niet-edele metalen zijn gezet.

'Aan aarde onttrokken' heet haar sieradenexpositie, een onderdeel van een grote kunsttentoonstelling in de villa van het prachtige landgoed Elswout te Overveen. Daar zijn, behalve de sieraden van Marijke Visser, nog veel meer werken te zien van elf andere Haarlemse kunstenaars. In de kamers en zalen van de villa, die voor de gelegenheid elk op een andere manier zijn ingericht, worden schilderijen en sculpturen tentoongesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden