Siemerink coach Davis Cup-team

Jan Siemerink is de nieuwe captain van het Davis Cup-team. De oud-toptennisser volgt zijn voormalige privé-coach Tjerk Bogtstra op.

In het gedwongen vertrek van Bogtstra, met wie hij jaren de wereld rondreisde, zag Siemerink geen belemmering om de functie van Davis Cup-coach te aanvaarden. ,,Ik heb zijn zegen”, zei de Zuid-Hollander gisteren over zijn voorganger, die in oktober door de tennisbond aan de kant werd gezet. De KNLTB zag in Bogtstra niet de aangewezen persoon om met een nieuwe groep aan de slag te gaan.

Siemerink (36) wilde bij zijn officiële presentatie als Davis Cup-coach niet ingaan op de breuk tussen de bond en Bogtstra. Het was niet zijn beslissing, zei hij in het Rotterdamse Topsportcentrum, waar deze week het nationale Masterstoernooi wordt gehouden. Dat hij de plaats innam van zijn weggestuurde ex-coach gaf hem geen ongemakkelijk gevoel. ,,Anders was ik er niet aan begonnen.”

De tennisbond en Siemerink kwamen een contract voor één jaar overeen, met de intentie om uiteindelijk een meerjarige verbintenis aan te gaan. Beide partijen hebben kennelijk meer vertrouwen in elkaar dan bij de aanstelling van Bogtstra, in 2001. De bond zag het destijds niet zo zitten met de Brabander, die een contract voor één wedstrijd kreeg aangeboden. Pas nadat Nederland in het debuutjaar van Bogtstra de halve finales van het Davis Cup-toernooi haalde, werd de coach voor vol aangezien.

Met Siemerink haalde de KNLTB de favoriete kandidaat binnen. Hij stond nummer één op een lijstje met vier namen. Siemerink, die officieel op 1 januari 2007 aan de slag gaat, vond zijn nieuwe baan een ’fantastische uitdaging’.

,,Ik heb er niet altijd op zitten vlassen, maar diep in mijn hart was het wel een functie die ik graag wilde vervullen. Die tijd is sneller gekomen dan ik had gedacht.”

Als Davis Cup-speler werkte Siemerink onder drie coaches: Franker, Schapers en Bogtstra. Zelf heeft hij geen enkele achtergrond als coach. Dat ziet hij echter niet als een nadeel. ,,Ik heb veel ervaring als speler in de Davis Cup. Ik weet precies hoe het werkt en ik heb veel opgestoken van de drie coaches met wie ik heb gewerkt. Daar komt bij dat ik de spelers niet hoef op te leiden. Dat is heel iets anders.”

Siemerink wil zijn nieuwe functie meer inhoud en een bredere invulling geven dan ’alleen maar twee weken per jaar op een bankje zitten’. Hij zal zijn gezicht veel laten zien in het trainingscentrum in Almere en hij gaat zich intensief bezighouden met de begeleiding van Davis Cup-selectiespelers. In dat verband sluit hij niet uit dat hij op reis gaat met tennissers. ,,Ik wil wat meer invloed op spelers hebben. Als zij het willen en als ik dat nuttig vind kan ik met ze meegaan naar toernooien.”

Een aantal gesprekken met tennissers gaf Siemerink de overtuiging dat zijn benoeming binnen de spelersgroep geen weerstand zal oproepen. Een vraag is wel met welke spelers hij straks daadwerkelijk aan het werk kan. Van de ’oude generatie’ heeft alleen Sluiter dit jaar met enige regelmaat gespeeld. Schalken maakt donderdag bekend of hij zijn carrière voortzet en Verkerk begint in januari aan zijn come-back. Van spelers als Wessels en Van Gemerden is al tijden niets meer vernomen.

Siemerink moet wellicht een beroep doen op de jonge garde, die nog nauwelijks ervaring heeft in het grote werk Op 6 april, een week voor zijn 37ste verjaardag, heeft de coach in Birmingham zijn primeur. De eerste tegenstander is Groot-Brittannië, dat ook zo snel mogelijk wil terugkeren naar de wereldgroep van de Davis Cup. Met spelers als Murray en Henman lijken de Britten favoriet. Siemerink klampt zich vast aan het verrassingseffect in het landentoernooi. Bogtstra won in zijn eerste wedstrijd van Spanje, op dat moment in het bezit van de Davis Cup.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden