Siemens zet medische divisie op eigen benen

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Siemens-afdeling die medische apparatuur maakt, krijgt een aparte beursnotering in Frankfurt.

Een kolos die een kolosje deels loslaat. Zo zou je de operatie kunnen noemen waar Siemens mee bezig is. De Duitse elektronicagigant splitst zijn grote divisie die medische apparaten maakt - Medizintechnik in het Duits - af. Die divisie, een concurrent van Philips, krijgt een aparte notering aan de beurs van Frankfurt. Siemens houdt vooralsnog wel een meerderheid van de aandelen van het medische bedrijf.

De afsplitsing is een nieuw ijkpunt in de ontvlechting van de grote elektronicaconcerns. Ooit maakten het Amerikaanse General Electric, Philips en Siemens ongeveer alles waar een snoer en een stekker aan zat. Ze groeiden uit tot enorme concerns.

Bij Philips ging de ontvlechting het snelst. Sommige onderdelen, zoals chipmachinefabrikant ASML, werden verzelfstandigd, veel andere onderdelen werden verkocht. Sinds begin 2016 maakt Philips alleen nog medische apparatuur en consumentenproducten als scheerapparaten en elektrische tandenborstels. De voormalige lichtdivisie heet nu Philips Lighting, en heeft een eigen beursnotering.

Bij Siemens, veel groter dan Philips, verloopt het proces anders. Siemens bleef langer dan Philips een mega-concern dat talloze verschillende producten maakte. Maar in de ogen van de in 2013 aangetreden topman Joe Kaeser zijn zulke mega-concerns - of conglomeraten - uit de tijd. Ze zijn volgens Kaeser te groot en te bureaucratisch en van kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijfsonderdelen komt weinig terecht. In Kaesers ogen is het beter als die bedrijfsonderdelen zelfstandig verder gaan en zelf hun broek ophouden. Ze kunnen dan sneller handelen en inspringen op maatschappelijke ontwikkelingen.

Digitalisering

Kaeser heeft de daad bij het woord gevoegd. De medische poot, waar wereldwijd 97.000 mensen voor werken en die goed is voor een jaaromzet van circa 14 miljard euro, wordt nu verzelfstandigd. Eind september maakten Siemens en het Franse Alstom bekend dat ze hun vervoerpoten gaan samenvoegen. Siemens bouwt de Ice-treinen, Alstom de tgv's. In mei 2017 werd de fusie van Siemens' windenergietak met de windpoot van het Spaanse Gamesa afgerond. Siemens Gamesa is een van de grootste producenten van windturbines ter wereld. In 2013 kreeg Siemens' lichtdivisie een aparte beursnotering. Tot de verzelfstandiging van die lichttak, Osram genaamd, werd overigens al in 2011 besloten. Kaeser was toen de financiële man in Siemens' raad van bestuur. Siemens heeft het belang dat het in 2013 nog in Osram had vrijwel in zijn geheel afgestoten.

Siemens blijft, ook als die verzelfstandigde onderdelen niet worden meegerekend, een enorm concern. Het richt zich, in de woorden van Kaeser, vooral op digitalisering en automatisering van allerlei industriële processen en op elektrificatie.

Het hele concern had in het boekjaar 2017 een omzet van 83 miljard euro.

Lees ook over de sluiting van de Siemens-vestiging in Hengelo:

Wiebes vraagt Siemens om opheldering over sluiting Hengelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden