'Siemens wil de helft van zijn treindivisie ruilen voor Alstoms energietak'

Bij Siemens in het Duitse Krefeld komt een NS-trein uit de fabriek rollen. Beeld anp
Bij Siemens in het Duitse Krefeld komt een NS-trein uit de fabriek rollen.Beeld anp

Het Duitse industrieconcern Siemens heeft een voorstel aan Alstom gedaan om de helft van zijn treindivisie aan het Franse bedrijf over te doen plus contanten, in ruil voor de energiedivisie van Alstom. Dat meldde de krant Le Figaro vandaag.

Le Figaro baseert zich op de inhoud van een brief die Siemens aan Alstom heeft gestuurd. Volgens de krant is Siemens bereid zijn onderdeel voor hogesnelheidstreinen en locomotieven aan Alstom over te doen en de treinen voor stedelijk gebruik te behouden. Le Figaro gaf geen details over het bedrag dat Siemens zou willen betalen aan Alstom. Siemens is producent van de ICE-treinen en Alstom bouwt de TGV.

Siemens liet vandaag weten dat het met Alstom wil praten over de mogelijkheden voor strategische samenwerking, maar gaf verder geen bijzonderheden. Het Amerikaanse General Electric (GE) zou een bod willen doen op het deel van Alstom dat onderdelen voor energie- en kerncentrales en windturbines produceert. Dat zou worden afgesplitst van de divisie die de hogesnelheidstreinen maakt.

GE-topman, Jeff Immelt, zou vandaag een ontmoeting hebben met de Franse industrieminister Arnaud Montebourg om over het bod ter waarde van 13 miljard dollar (9,4 miljard euro) te praten, maar die is uitgesteld.

Zeer sterke spelers
Naar verluidt is Siemens bereid het bod van GE op Alstom te evenaren of te overtreffen. Door het grootste deel van de transportactiviteiten bij Alstom onder te brengen, ontstaat een zeer sterke speler op dat gebied, terwijl Siemens een zeer sterke positie zou verkrijgen op energiegebied door de energie-activiteiten van Alstom over te nemen.

De Franse overheid zei beide voorstellen te zullen bestuderen. Het bestuur van Alstom komt vandaag bijeen om te vergaderen, maar wil nog geen definitief besluit nemen, aldus ingewijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden