Siemens-medewerkers opereerden ’als een bende’

Het corruptieschandaal bij Siemens breidt zich uit. De gevolgen voor de modelonderneming zijn niet te overzien.

De druk op Heinrich von Pierer neemt toe. De huidige voorzitter van de raad van toezicht van Siemens is niet langer geloofwaardig. Hij was immers degene die van 1992 tot 2005 de Siemens-directie leidde. Dus ook in de beginjaren van deze eeuw, toen er 200 miljoen euro werd weggesluisd naar zwarte rekeningen in het buitenland. Dat geld is gebruikt om potentiële opdrachtgevers om te kopen.

Invloedrijke aandeelhouders raden Von Pierer nu aan, onmiddellijk af te treden.

De man staat bekend als succesvol en onkreukbaar, en hij leidde Siemens vlekkeloos het tijdperk van de globalisering binnen. Inmiddels zit Von Pierer in tal van adviesraden en raden van toezicht. Het bondspresidentschap liep hij maar net mis. Hij is adviseur van bondskanselier Merkel. En nu wordt hij ervan verdacht, in zijn eigen bedrijf corruptie door de vingers te hebben gezien.

Von Pierer doet zijn best de schade te beperken. Corruptiespecialisten uit Amerika moeten achterhalen hoe er zomaar 200 miljoen euro kon verdwijnen, en hoe het zit met die exorbitante betalingen aan ’adviesbureaus’ die vorige week ineens opdoken. Daardoor gaat het totaal aan duistere betalingen nu richting 420 miljoen. In diezelfde week werd de zevende arrestatie in de affaire verricht: voormalig directielid Thomas Ganswindt.

De huidige affaire is niet de eerste uit de tijd dat Von Pierer de directie voorzat. Er lopen al twee rechtszaken tegen medewerkers van Siemens. Zij zouden in Italië en Servië opdrachten met smeergeld hebben binnengehaald. Het ging toen om de bouw van elektriciteitscentrales. De huidige kwestie betreft communicatiesystemen. Onder meer zouden Griekse ambtenaren zijn omgekocht die voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene de veiligheid organiseerden.

De verleidingen om met smeergelden te werken zijn groot voor een wereldwijd opererend concern als Siemens. De internationale regels worden echter steeds strenger. Bedrijven die zich daar niet aan houden voelen dat in hun portemonnee. De boetes zijn hoog en het gevaar opdrachten te verliezen is groot.

Veel bedrijven hebben interne regels opgesteld, ook Siemens. Maar het toezicht faalde kennelijk. Erger: de afdeling corruptiebestrijding van Siemens lijkt zelf bij de affaire betrokken te zijn. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Ook de externe controle schoot tekort, aldus de krant. Jonge medewerkers van accountantsbureau KPMG die bij Siemens verdachte bedragen ontdekten, werden door oudere collega’s teruggefloten.

Het valt niet uit te sluiten dat Von Pierer van niets wist. Volgens de officier van justitie opereerden de verdachte medewerkers immers ’als een bende’. Binnen de afdeling communicatiesystemen bezetten zij verschillende sleutelposities. Daardoor konden ze voorkomen dat hogere echelons in het bedrijf lucht kregen van hun omkooppraktijken. Inmiddels worden (ex-)medewerkers van Siemens steeds loslippiger. „Alleen de schoonmaakster wist van niets”, liet een van hen via zijn advocaat weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden