Siddebuurster doet aangifte tegen Nam wegens vernieling

De monumentale boerderij van Pieter Bouwman en zijn gezin in Siddeburen.  Beeld Reyer Boxem
De monumentale boerderij van Pieter Bouwman en zijn gezin in Siddeburen.Beeld Reyer Boxem

Een inwoner van het Groningse dorp Siddeburen sleept de Nam voor de rechter vanwege schade aan zijn woning.

Karin Sitalsing

Deze week deed hij aangifte van ‘vernieling en beschadiging van een gemeentelijk monument, te weten mijn woning.’ De schuldige? De Nam, die hier gas oppompt, wat aardbevingen veroorzaakt, met schade tot gevolg.

De aangifte is stap één, vertelt Pieter Bouwman, inwoner van het Groningse dorp Siddeburen met 2800 inwoners. “Als is komen vast te staan dat er sprake is van een strafbaar feit volgt de volgende stap: een civiele procedure om de Nam aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.”

Bouwman hoopt dat veel monumenteigenaren zijn voorbeeld zullen volgen. Volgens hem verbiedt de erfgoedverordening van de gemeente het een gemeentelijk monument te beschadigen. Ook beroept Bouwman zich op artikel 352 van het Wetboek van Strafrecht: ‘Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig gebouw [...] dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of onklaar maakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.’

Volgens Bouwman is het glas­helder: daarvan is hier sprake. Of dat juridisch ook zo is, wordt momenteel onderzocht. In 2015 spande advocaat Gerard Spong namens de Groninger Bodem Beweging een zaak aan tegen de aardoliemaatschappij. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalde toen dat er geen sprake was van een strafbaar feit. Spong spande toen een artikel-12-procedure aan. Dit houdt in dat het gerechtshof moet bepalen of het OM de zaak alsnog moet onderzoeken. Die uitspraak volgt nog. Nieuwe aangiften, zoals die van Pieter Bouwman, moeten hierop wachten.

Bouwman kampt al jaren met aardbevingsschade aan zijn Oldambtster boerderij uit 1909. Volgens hem werkt de invoering van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade afgelopen voorjaar, die bedoeld was om de procedures te versnellen, averechts. “Ik ken eigenaren die vijftien maanden moeten wachten tot hun schade is afgehandeld.’’

De Nam laat weten het verloop van de artikel-12-procedure af te wachten.

Lees ook:

Groningen ontvangt vrijbrief voor herstel huizen, het Rijk betaalt de kosten

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) krijgt van minister Wiebes van economische zaken en klimaat een vrijbrief om het herstellen van huizen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk uit het slop te trekken.

Hoogleraar: ‘Wiebes liet zich afbluffen bij gasdeal met Shell’

Het akkoord dat de staat sloot met Shell en ExxonMobil over schadevergoeding aan gedupeerde Groningers, is helemaal geen akkoord, oordeelt Steef Bartman, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden