Sick joke

Een oude grap met een ontzettend lange baard, desondanks nog steeds met verve verteld in joodse gemeenschappen over de hele wereld, luidt als volgt: Een man komt bij de hemelpoort om zich te melden bij Mozes. Die kijkt op zijn 'gastenlijst', vraagt de man naar zijn leeftijd, kijkt nog eens in zijn papieren, zegt zorgelijk: ,,Maar u bent te vroeg, het is nog helemaal niet uw tijd, wat is er gebeurd?'' En na een kleine pauze: ,,Wie is uw dokter?'' Voor vier op de tienduizend Amerikanen, voor zeven op de tienduizend Engelsen, is het een echte 'sick joke'. Zij gaan dood door fouten van hun arts. Verkeerde medicijnen, verkeerde dosis van de goede medicijnen, fouten bij operaties. Per jaar leggen 98 000 Amerikanen en 40 000 Engelsen zo het onnodige loodje.

Dat het Amerikaanse percentage lager is dan het Engelse lijkt vreemd, maar er is misschien een verklaring voor. De armen in de Verenigde Staten zijn slecht of helemaal niet verzekerd. Wie niet naar een dokter kan, hoeft ook niet bang te zijn dat een arts een fatale behandeling voor hem in petto heeft. De arme gaat gewoon dood en niet door een medisch fout. En de rijke Amerikaan heeft niet alleen een goede verzekering, maar ook een goede advocaat. Fouten kunnen artsen zich in de VS slechts veroorloven op straffe van financiële claims die zijn leven en beroepsbestaan ruïneren. Beide factoren houden de cijfers 'laag' in vergelijking met Engelsen. Al is een aantal van honderdduizend nog altijd de bevolkingsgrootte van een middelgrote stad in Nederland.

In Engeland hebben de rijken prima medische verzorging en zijn de armen aangewezen op de nationale gezondheidszorg, die het vaak met apparatuur uit het jaar nul moet doen. Menig ziekenhuis en menige artsen- of tandartsenpraktijk lijken een dependance van de requisietenafdeling van BBC-drama. In Israël is het al langer bekend dat medische behandeling soms op een Russische roulette lijkt: meestal heb je er baat bij, maar als je pech hebt verlies je je leven. Tijdens de doktersstakingen die het land door de jaren heen regelmatig teisterden - omdat er altijd veel te weinig geld beschikbaar was voor de gezondheidszorg - liep de sterfte onder Israëli's altijd opzienbarend terug als de artsen er de brui aan gaven. Reden: minder doden door minder fouten van artsen. En in Duitsland daalde het aantal doden dat viel bij blindedarmoperaties spectaculair nadat chirurgen-in-opleiding minder blindedarmoperaties hoefden uit te voeren in het kader van hun studie. Bij veel te veel Duitsers werd de blinde darm eruit gehaald, omdat de student-chirurgen met het snijmes moesten oefenen, en niet weinig Duitsers bezweken aan deze 'oefening'. Als men de Amerikaanse en Engelse cijfers omrekent naar de Nederlandse verhoudingen vallen er tussen de zesduizend (het Amerikaanse percentage) en de 9 500 (het Engelse percentage) 'medische' doden in ons land. Niet nix.

Maar het opent perspectieven voor het asieldebat. Als Nederland onder ogen ziet dat het een immigratieland is en dat de asielproblematiek gedeeltelijk kan oplossen door een quotum vast te stellen voor het jaarlijkse aantal immigranten dat kan worden opgenomen, kunnen de doden-door-medisch-falen nog 'nuttig' worden. Zoek uit hoeveel van dat soort onbedoelde doden er vallen en laat het immigranten-quotum in ieder geval net zo groot zijn.

Dus vijfduizend 'artsendoden'? Minimaal vijfduizend immigranten/asielzoekers erbij. 'Nederland is vol' kan dan tot het verleden gaan behoren.

Zoek bovendien uit in welke ziekenhuizen de zes- tot negen-en-eenhalfduizend Nederlanders bezwijken en zet daarnaast de barakken voor de nieuwe Nederlanders. Een waarschuwing voor artsen om zorgvuldiger te zijn en een waarschuwing aan patiënten én asielzoekers dat ook Nederland soms een goktent is, waarin het noodlot heerst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden