Siciliaanse tonijn-carpaccio

Een van de leukste kanten van het leven in een grote (Amerikaanse) stad is de diversiteit van de bewoners. Ik heb vrienden uit alle delen van de wereld. Bij de eerste kennismaking probeer ik ze al uit te horen over de gerechten van hun land van herkomst: Wat at je als kind voor ontbijt? Kon je moeder goed koken? Wat zijn de beste gerechten uit je land? Zo kom ik heel wat te weten.

Mijn Franse vriendin Virginie Sougy is getrouwd met een Italiaan. Diners in hun huis weerspiegelen doorgaans beider afkomst. Afgelopen weekend zette Virginie ons een fantastisch voorgerecht van rauwe, gemarineerde tonijn voor. 'Carpaccio di tonno' heette het, en het was geheel gehuld in een mantel van fijngehakte verse kruiden. De tonijn marineert een uur of 5/6 in vers citroensap en wordt dan vermengd met fijngehakte sjalot, kruiden en kappertjes.

Je kunt aan het kruidenmengsel ook selderijblad en/of bieslook toevoegen.

Dit is een weergaloos voorgerecht. In plaats van tonijn kun je een vergelijkbare vissoort gebruiken; raappleeg de Viswijzer. Vries de tonijn 30 tot 40 minuten in.

Neem de vis uit de vriezer en snijd de filet met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Doe de tonijn over in een platte schaal, giet het citroensap erover en schep vis en sap voorzichtig door elkaar.

Dek de schaal af met plasticfolie en laat de tonijn in de koelkast 4 à 5 uur intrekken. Hak kort voor het opdienen de sjalot (of ui) ragfijn. Hak de kruiden fijn.

Neem de tonijn ca. 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en giet bijna al het vocht af. Schep de tonijn voorzichtig om met de sjalot, kruiden, kappertjes, wat zout en peper en enkele eetlepels olijfolie. Doe de tonijn over op een platte schaal, rangschik de kruiden, en serveer meteen. Lekker met knapperige verse toast of ciabatta.

Ingrediënten voorgerecht voor 4:

300 a 400 g zeer verse tonijnfilet, aan een stuk

200 ml vers citroensap, 1 flinke sjalot (of een kwart rode ui)

ca. 10 takjes van elk: munt, basilicum, platbladige peterselie

2 el kappertjes,

zout,

versgemalen peper, extra vierge olijfolie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden