Sibiu: pronkjuweel van de Karpaten

Op het kaartje in mijn zakagenda staat Sibiu niet eens aangegeven. Toch is deze stad, weggedoken achter de bergen van de Karpaten, diep in het Roemeense Transsylvanië, dit jaar – samen met Luxembug – Culturele Hoofdstad van Europa.

En daar valt wel degelijk het een en ander voor te zeggen. Sibiu is weliswaar niet groot (iets meer dan 170.000 inwoners ) maar er zijn in Europa niet veel steden met een zo internationaal karakter. Naast Roemenen wonen er al eeuwenlang mensen van Hongaarse afkomst, en het grote Duitstalige deel van de bevolking had er traditioneel een grote invloed op het maatschappelijke en culturele leven. Die Duitstaligen – die de stad in de twaalfde eeuw gesticht hebben – waren in de Middeleeuwen op bevel van de Roomse keizers aangevoerd vanuit Luxemburg en het Maas – en het Rijngebied, om het vruchtbare land te bewerken en de streek tegelijkertijd te verdedigen tegen de oprukkende Turkse legers. Nog steeds zijn de restanten van de verdedigingstorens en de brokken vestingmuur lang de Strada Cetatii indrukwekkende staaltjes vestingbouw. Het fraaie Thalia-theater, onlangs gerestaureerd op een manier die bijna herbouw genoemd mag worden, is ondergebracht in een omvangrijk voormalig stadsbastion. Na de revolutie van 1989, toen de situatie in Roemenië in bijna alle opzichten belabberd was, verruilden deze Duitstaligen in groten getale het land voor Duitsland en Oostenrijk, maar nu Roemenië aan het begin van dit jaar is toegetreden tot de Europese Unie en een economische opleving in het verschiet ligt, beginnen ze druppelsgewijs terug te komen.

De stad, die in het Duits Hermannstadt heet – en in het Hongaars Nagyszeben – kan mede daardoor zelfs bogen op een uitstekend Duitstalig weekblad, de Hermannstadter Zeitung. Aan het Piata Mare – het ruime, centrale plein – ligt de goedvoorziene Duitstalige boekhandel Schiller, waar u terechtkunt voor een keur aan toeristische kaarten en gidsen, boeken over de zeer bewogen geschiedenis van de stad en de streek, maar ook voor literatuur van Duitstalige Roemeense auteurs. De onlangs overleden, uit Sibiu afkomstige dichter Oskar Pastior, in 2006 winnaar van de prestigieuze Georg Büchner-prijs was een van hen.

Veel werk is er verzet om van het toch al fraaie Sibiu in 2007 een aantrekkelijke toeristenbestemming te maken. Het prachtige centrum – dat in 2004 door de Unesco op de lijst van het werelderfgoed is geplaatst – zag er een paar jaar geleden nog enigszins onderkomen uit, maar in de afgelopen twee jaar is er geverfd en gerestaureerd dat het een aard had, en het resultaat is weinig minder dan glorieus. Sibiu, met zijn fraai gerestaureerde en in prachtige pasteltinten geverfde gebouwen, lijkt welhaast het ideale decor voor een verfilming van de avonturen van Baron Von Münchhausen. Want ook in de architectuur is de Duits-Oostenrijkse invloed onmiskenbaar, en wie hier rondkijkt realiseert zich dat er in het hart van Europa één gigantisch cultuurgebied bestond, dat zich uitstrekte van Aken, bij de Nederlandse grens, tot hier, diep in de Balkan.

Een van de kenmerken van de gebouwen in Sibiu is de bijzondere vorm van de dakkapellen, die eruitzien als grote, halfgeloken ogen die de mensen op straat in de gaten houden. Dit effect is het sterkst bij de dakkapellen die uitzien op de drie pleinen die in het centrum van de stad naast elkaar liggen: het Piata Mare (het grote plein), het Piata Mica (het kleine plein) en het Piata Huet. De laatste twee pleinen zijn met elkaar verbonden door de Leugenbrug uit 1859, de eerste gietijzeren brug van het land. De brug begeeft het wanneer iemand die erop staat onwaarheid spreekt – zegt men, dus de inwoners van Sibiu moeten wel zeldzaam rechtschapen van inborst zijn.

Ook uniek is dat bij deze pleinen, op een heel kleine ruimte, drie verschillende kerken samen staan: de katholieke, de evangelische en de Roemeens-orthodoxe. Ze zijn alle drie een bezoekje waard.

En, last but not least: vlakbij ligt het bescheiden skioord Paltinis, waar u een heel mooie afdaling kunt doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden