Showman Silvio voert op alle zenders campagne

Berlusconi wil minister van economische zaken worden Zijn populariteit groeit

Hij zit te glimmen in de tv studio. Strak in het pak, zijn geverfde haren glad naar achteren en steeds glimlachend. De presentatrice vraagt hem om een reactie op de meest waarschijnlijke verkiezingsuitslag. "Een grote overwinning van centrum-links? Daar ga ik niet eens op reageren. Is niet realistisch. Wij gaan weer winnen."

Sinds eind december is Silvio Berlusconi (76) bijna elke dag te gast in een televisie- of radioprogramma. Want op 24 en 25 februari kiezen de Italianen een nieuw parlement. De ex-premier stort zich met zijn centrum-rechtse Popolo della Libertà (PdL) volop in de campagne. Dit keer vooralsnog geen massabijeenkomsten op de piazza's van Italië; het is winter, het is koud, de te overtuigen kiezers - vooral ouderen en gepensioneerden - zitten thuis met de tv aan. Dus daar is hij te vinden, op het medium waar hij multimiljardair mee is geworden en waar de geboren showman zich op zijn gemak voelt.

Tijdens vorige campagnes verscheen Berlusconi vaak op zijn eigen commerciële Mediaset-zenders, waar hij nauwelijks kritische vragen kreeg en zonder onderbreking zijn klassieke beloftes kon doen: belastingverlaging, het inperken van de macht van 'communistische' magistraten, meer macht voor de minister-president. Maar dit keer verschijnt hij ook bij uitgesproken linkse journalisten. Zo was hij de gast van Michele Santoro, een aartsvijand. Drie uur lang kreeg Berlusconi een spervuur aan vragen, maar hij hield zich goed staande, ontweek handig vragen over zijn erotische bunga-bungafeesten, bleef grappen maken. Het programma werd alom gezien als een succes voor Berlusconi, waar maar liefst negen miljoen mensen naar keken.

Niet alleen de centrum-linkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani wordt door Berlusconi aangevallen, en weggezet als een stelletje communisten. Ook Mario Monti - de econoom die hem eind 2011 opvolgde - en Angela Merkel zijn Berlusconi's doelwit: het is hún schuld dat de belastingen zijn verhoogd en de Italianen slechter af zijn. "Monti begrijpt de wanhoop van de Italianen niet. De EU, die wordt geleid door Duistland, deelt bevelen uit en die volgt hij op. Zijn bezuinigingen kunnen rechtstreeks tot het faillissement van ons land leiden", zei hij in een talkshow.

Zelf zou Berlusconi enkele maatregelen van Monti willen terugdraaien: de eigendomsbelasting op huizen moet worden afgeschaft, de pensioenleeftijd moet worden verlaagd. Dat zegt hij te willen doen in de hoedanigheid van minister van economische zaken. De PdL is weer een alliantie aangegaan met de Lega Nord - om de kans op een meerderheid in in ieder geval de Senaat te vergroten - en die kleine partij ziet de door schandalen geplaagde Berlusconi niet meer zitten als regeringsleider. "Nee, ik word geen premier, dat wordt Angelino Alfano, onze partijsecretaris", zei hij pas geleden op Sky Italia. "Als minister van economie heb je sowieso veel meer invloed op het economische beleid dan als premier."

Ondanks zijn hoge leeftijd, zijn nieuwe vriendin Francesca (27), de oneindige juridische problemen en zeer magere staat van dienst als premier is een verkiezingsoverwinning niet uit te sluiten. Want met elk tv-optreden blijkt Berlusconi in de peilingen te stijgen; centrum-rechts ligt nog zo'n 6 tot 10 procent achter op centrum-links. Bij de krant La Stampa vermoeden ze dat hij in werkelijkheid beter scoort dan in de peilingen: de krant wijst op de vele gegeneerde kiezers die tegenover opiniepeilers niet toegeven dat ze op hem stemmen. Bovendien is Berlusconi niet de huidige minister-president en kunnen de door bezuinigingen geplaagde Italianen hun frustratie en woede op premier Monti projecteren. En: 'Berlusconi voelt de stemming onder het volk het beste aan. Je begrijpt hem ook onmiddellijk, terwijl Monti en Bersani abstract zijn. Politiek is ook communicatie, energie, tot de kiezers door kunnen dringen', stelt de krant.

Monti opent tegenaanval op 'rattenvanger van Hamelen'
Demissionair premier Mario Monti (69) heeft groeperingen die gaan van ex-fascisten tot katholieken om zich heen verzameld. Daarmee zou hij ongeveer 15 procent van de stemmen gaan krijgen.

De voorheen zo onpartijdige premier wordt steeds agressiever; hij spaart Berlusconi en Bersani niet. Berlusconi vergelijkt hij met de rattenvanger van Hamelen: de ex-premier houdt de Italianen voor de gek en jaagt ze de afgrond in, als de ratten die verdrinken. "Hij is een oude goochelaar met kapsones", aldus Monti. "Tussen 2001 en 2011 heeft Berlusconi acht jaar geregeerd. Toen was de situatie zo dramatisch geworden dat er een zakenkabinet moest komen. Het zou rampzalig zijn als Berlusconi weer zou gaan regeren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden