Showman Charles Taylor: rebellenleider, president, verdachte

Charles Taylor, de verdachte Beeld afp
Charles Taylor, de verdachteBeeld afp

Het vonnis komt veel te laat voor de duizenden slachtoffers van Charles Taylor. Voor de mensen bij wie handen, armen en benen zijn afgehakt. De jongens die, volkomen stoned, het slagveld op werden gestuurd. En de meisjes die gevangen werden genomen en jarenlang als seksslavin werden gebruikt.

Ruim tien jaar nadat de oorlog in Sierra Leone (1991 - 2002) tot een einde kwam, heeft het Speciale Hof voor Sierra Leone de ex-president van Liberia, Charles Taylor, vandaag schuldig verklaard. Het is de eerste keer dat een internationaal hof zich uitspreekt over een voormalig staatshoofd.

Het was een gruwelijke oorlog, waarbij zeker 50.000 mensen om het leven kwamen. Rivaliserende milities trokken moordend en verkrachtend rond en verminkten burgers door ledematen af te hakken. Het ging niet alleen om macht, maar ook om rijkdom: milities verhandelden de illegaal gedolven 'bloeddiamanten'.

Taylor ontkent niet dat er misdaden in het buurland zijn gepleegd, maar hij zegt er niets mee te maken te hebben. Volgens de aanklagers heeft Taylor milities in Sierra Leone echter cruciale steun verleend met onder meer wapens en munitie, in ruil voor diamanten. Volgens de rechters is dit inderdaad bewezen geacht, zo zeiden ze vanmorgen.

Grootheidswaanzin
Taylor zijn grootheidswaanzin is legendarisch. 'Jezus werd er in zijn tijd ook van beschuldigd dat hij een moordenaar was', zei hij tegen de BBC-journalist die hem vroeg of hij een moordenaar was. In zijn jaren als rebellenleider, trad hij graag op in uniform, maar vooral de rol van flamboyante staatsman speelde hij met verve in designerkleding, met dure horloges en een enorme verzameling zonnebrillen. De showman kwam goed naar voren, tijdens zijn optredens als doopsgezinde priester, gekleed in smetteloos wit.

Charles Taylor, de rebellenleider Beeld ANP
Charles Taylor, de rebellenleiderBeeld ANP

Charles Taylor werd in 1948 geboren in Liberia. Hij studeerde economie in de Verenigde Staten, maar keerde in 1980 terug naar zijn vaderland om president Samuel Doe te steunen, nadat deze een coup had gepleegd. Doe beschuldigde hem echter van diefstal van 1 miljoen dollar en Taylor vluchtte naar de VS.

Daar werd hij opgepakt en in een gevangenis in Massachussets opgesloten, maar hij wist op miraculeuze wijze te ontsnappen. Een van de verhalen gaat dat hij de tralies heeft doorgezaagd, anderen fluisteren dat de Amerikanen hoopten dat Taylor zou helpen het corrupte en gewelddadige regime van Doe omver te werpen.

Met de hulp van zijn goede vriend Muammar Kaddafi zette Taylor in 1989 een rebellenleger op en uiteindelijk werd Samuel Doe afgezet. Er volgde een burgeroorlog, maar in 1997 werden er in Liberia verkiezingen gehouden, waarbij Taylor tot president werd gekozen.

'Ze zijn gek op me'
Een van zijn supporters zou tijdens de campagne hebben geschreeuwd: 'Hij vermoordde mijn moeder, hij vermoordde mijn vader, hij heeft mijn stem.' In een interview met de BBC zei Taylor hierover: 'Ze menen het, weet je. En ze zijn gek op me!'

Charles Taylor, de president Beeld ANP
Charles Taylor, de presidentBeeld ANP

Omdat Sierra Leone hem van oorlogsmisdaden beschuldigde, moest Taylor onder grote internationale druk aftreden. Hij kreeg asiel in Nigeria maar werd daar in 2006 op spectaculaire wijze gearresteerd : hij vluchtte in een auto en werd door het hele land achtervolgd, en uiteindelijk bij de grens met Kameroen opgepakt, waarbij bleek dat hij grote zakken met contant geld bij zich had.

Taylor werd uiteindelijk naar Den Haag gebracht, waar hij als eerste oud-staatshoofd voor het tribunaal verscheen. De show blijft wat dat betreft gewoon doorgaan.

Charles Taylor, de verdachte Beeld ANP
Charles Taylor, de verdachteBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden