Update

Shorttracktalent Schulting wint verrassend goud op 1.000 meter

Suzanne Schulting tijdens de finale 1000 meter shorttrack in de Ice Arena tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Beeld ANP
Suzanne Schulting tijdens de finale 1000 meter shorttrack in de Ice Arena tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld ANP

Voor Suzanne Schulting kon het toernooi met brons op de aflossing al bijna niet op. Daarmee was haar droom, een medaille, al verwezenlijkt. Maar het werd nog mooier. Het werd goud, op de 1000 meter. Het was de eerste gouden medaille voor Nederland ooit in het shorttrack.

Normaal spreekt, zingt, gilt, juicht, huilt, krielt, schatert of joelt Suzanne Schulting altijd, maar als ze een uur na haar olympische 1000 meter zichzelf op televisie terugziet, valt de jonge shorttrackster stil. Alsof ze alle acties van haarzelf wil opzuigen. Alsof ze weet dat ze die beelden voor altijd moet herinneren. Haar inhaalacties, haar juichen, haar gouden race.

Schulting, sinds vandaag de eerste olympisch kampioen in het Nederlandse shorttrack ooit, is vaak de grootste flapuit van het shorttrackteam. Maar dat ze olympisch kampioen is, dat moest een uur na de race nog bezinken. Ze was al zo blij dat ze de finale haalde, dat ze kon racen tegen de allerbesten van dat moment. Winnen? Het zou wat. Ze was helemaal niet de favoriet in de finale. Maar ze won.

Grootste talent

Van Schulting (20) wordt vaak gezegd dat ze het grootste shorttracktalent is van Nederland. Drie jaar shorttrackt ze nu op het hoogste niveau. Ze viel in haar eerste jaar zeker tien keer per week, zo graag wilde ze achter de ervaren rotten Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt aan. Pas later kwam het besef dat efficiënt leren rijden een veel betere methode was. Het vallen werd steeds minder.

Haar welbespraaktheid niet. Die werd juist groter. Bondscoach Jeroen Otter: “Suzanne trok wel alle aandacht naar zich toe. Af en toe moest ik ook echt wel hard zijn. Het was geen liefde op het eerste gezicht.”

Otter moest haar regelmatig aan haar haren weer terugslepen naar het juiste pad. De jeugdige onbezonnenheid neemt vaak nog wel de overhand bij Schulting. Let erop, zei Otter op die momenten, je moet wel werken, want je wil niet beste van de rest zijn. Daar moest hij wel de juiste momenten voor kiezen: “Ze heeft nu eenmaal de concentratieboog van een sprinkhaan, je kan het niet te lang houden.”

Koffieverbod

Haar wispelturige karakter zit haar ook vaak in de weg. Zo was ze zo hyperenthousiast bij de wereldbeker in Dordrecht dit seizoen, dat ze van Otter een koffieverbod kreeg. Want ze werd zo vaak gediskwalificeerd dat wat minder cafeïne wel handig kon zijn.

Vaak is ze ook in races te gretig. Een springveer, die een verloren positie het liefst meteen herovert. Regelmatig gaat het dan mis. Ook op momenten dat ze een van de favorieten is. Harde lessen, die ook als harde klappen binnenkwamen. Schulting kan dan huilend in de catacomben zitten.

Schulting schiet in haar emotie vaak van extreem blij naar diep ongelukkig. Deze Spelen moest ze op de training nog worden getroost door Jorien ter Mors, toen ze de olympische sfeer even niet kon hebben. Otter: “De eerste week was alles waanzinnig. Ze wilde niks missen. Dat kan een of twee dagen, maar daarna sloeg het rond de tweede wedstrijddag helemaal om. Werd ze een soort kluizenaar, die wilde dat mensen haar aandacht gaven. Maar dat wordt ook vervelend. Toen werd ze stabiel. En je ziet het.”

Zelf kon Schulting dat na haar race beamen. Misschien, zo zei ze wat zachter dan de rest van haar uitspraken, had dat zelfs wel uitbetaald. “In het begin van een toernooi krijg ik zoveel shit over me heen, gaat het niet zoals ik wil. De aflossing halve finale, en de 1500 meter. Daar ging het allemaal mis. Maar daarna ging er een soort knop om. Laat ik maar genieten, dacht ik.”

Trial and error

Vandaag, juist vandaag op haar favoriete 1000 meter, wist ze drie ritten de rust te bewaren. Niet resultaatgericht denken, hield Otter haar voor. Letten op techniek. Ze deed het, zorgde ervoor dat ze in bijna al haar ritten vooraan kon blijven rijden. Dan is ze goed, kan ze haar lange slag benutten. In de bocht houdt ze wat in, maar ze versnelt bij het uitkomen van het rechte stuk. Op die manier geeft ze een idee van versnelling, waardoor haar tegenstanders niet buitenom durven komen.

Het plan werkte perfect. Niemand kwam vandaag over haar heen. Het goud was een beloning voor al die keren vallen in trainingen en wedstrijden. Otter: “Trial and error staat wel op haar medaille geschreven.”

Lees ook: Shorttrack is soms onbegrijpelijk. Shorttrackers, coaches en het publiek weten soms niet waarom zij wel of niet doorgaan naar de volgende ronde. Zo wist Sjinkie Knegt niet waarom hij twee dagen geleden precies was gediskwalificeerd. Aan die onduidelijkheid komt mogelijk een eind.

Lees alle berichtgeving over de Olympische Spelen in ons dossier.

Suzanne Schulting viert feest met coach Jeroen Otter. Beeld AP
Suzanne Schulting viert feest met coach Jeroen Otter.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden