Shorttrackend Oranje is oppermachtig op schoolreisje

Sjinkie Knegt in actie tijdens de voorronde van de 500 meter op het EK shorttrack in Dresden. Beeld EPA
Sjinkie Knegt in actie tijdens de voorronde van de 500 meter op het EK shorttrack in Dresden.Beeld EPA

De eerste dag van het EK shorttrack in Dresden gebruikten de Nederlandse rijders vooral om te laten zien dat ze het middelmatige niveau van de voorrondes zijn ontstegen.

Kick Hommes

Gapend stond Sjinkie Knegt in de shorttrackhal in Dresden. Niet op de tribune. Nee, op het ijs, tien seconden voor hij moest starten op de aflossing op het Europees kampioenschap. Hij 'verveelde zich dood'. "Het duurde allemaal wel een beetje lang. Stonden we drie minuten op het ijs, waren de scheidsrechters nog naar de rit voor ons aan het kijken. Dan denk ik: schiet even op."

Schoolreisje

De open mond van Knegt was symbolisch voor de eerste dag op het EK, dat vooralsnog, zeker in de voorrondes gisteren, vooral als een schoolreisje voelt voor de Nederlandse shorttrackequipe. In een bus met Knegt in het midden waren ze maandag naar de Oost-Duitse stad gereden. Een reis via Schiphol was te omslachtig en kostte te veel tijd. En Duitsland, tsja, dat is toch niet heel ver weg.

Op schoolreis dus, terwijl dit toernooi toch om de prijzen gaat. Europese titels zijn er te vergeven. Het is bovendien de laatste echte test voor de Spelen, over een kleine maand.

Alleen is van stress geen sprake. Suzanne Schulting, Dylan Hoogerwerf, Yara van Kerkhof, allemaal begroetten ze familie in Dresden. Knegt had zelfs bijna al zijn dorpsgenoten op de tribune zitten: goede vrienden in Bantega hadden een grote touringbus geregeld en reden gisterochtend vroeg naar Dresden. Zelf grinnikte Knegt donderdag al dat hij verwachtte dat het dorp leeg was. Dat werd op de tribune bevestigd: "De kroeg thuis is leeg."

Bantega verzamelde zich achter het plaatsnaambordje op de tribune. Knegt kwam er voor zijn eerste race even buurten. Daarna begroette hij zijn vrouw en kinderen. Hij rolde de kinderwagen heen en weer, en ging door zijn knieën voor een knuffel met zijn oudste dochter, die fanatiek met een Nederlands vlaggetje zwaaide.

Snel klaar

Op de baan wilde Knegt zo snel mogelijk klaar zijn. Zijn drie voorrondes (5000, 1000 en 1500 meter) werden demonstraties, waarin hij de concurrentie op meters achterstand zette. Hij reed in al zijn rondes vanaf het begin op kop. Het zekere voor het onzekere, zei hij. Weg van de nono's in de baan.

Bijvoorbeeld op de vijfhonderd meter: Sjinkie startte naast een Noorse concurrent. "Ik kon 'm niet, en soms heb je jongens die niet kunnen schaatsen, maar op een of andere manier wel kunnen starten. Als zij jou een stap voor zijn in de bocht, moet je opnieuw beginnen."

De eerste dag op het Europees kampioenschap was vooral om te laten zien hoe Nederland het middelmatige niveau in de voorrondes ontstegen is. Naast Knegt plaatsten Itzhak de Laat en bij de vrouwen Suzanne Schulting en Lara van Ruijven zich op alle afstanden gemakkelijk voor de halve finales morgen.

"Lekkere dag"

Twee momenten verstierden de vreugde enigszins. Daan Breeuwsma was na een ronde of drie al klaar voor het algemeen klassement (er is naast een afstandstitel ook een overall-klassement), toen hij op de 1500 meter viel. Yara van Kerkhof liep op de 1000 meter tegen een penalty aan.

Op de mannenaflossing leek het twee keer mis te gaan, toen Knegt bijna onderuit schoof. Het gevolg van slecht ijs, zei hij. Uiteindelijk wonnen zij hun heat toch. De vrouwen, met weer eens Jorien ter Mors, hadden veel minder problemen en waren ruim de snelsten. Zoals Suzanne Schulting zei: "Lekkere dag, lekker op safe, lekker krachten gespaard en nu lekker chillen en Netflixen."

De goede resultaten doen hopen. Maar de halve finales kunnen vandaag het goede gevoel weer totaal veranderen. Er wordt in ieder geval geconcentreerder gekoerst. Vindt Knegt alleen maar goed. "Dan gaat het sneller."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden