Short speelt weer in moederland

In Liverpool wordt een nieuw schaakkampioenschap afgewerkt: Het individuele kampioenschap van de Europese Unie. Blijkbaar heeft de EU een subsidiepotje over en door enkele subsponsors aan te trekken slaagde Liverpool erin om het toernooi binnen te halen. Het evenement is in de top aardig bezet. Zo doet de Engelse topspeler Nigel Short mee. Dat is een unicum want hij zou sinds Hastings 1989 niet meer hebben deelgenomen aan een toernooi in zijn moederland. Gemakshalve wordt de tweekamp om de PCA-wereldtitel tegen Kasparov, die in Londen 1993 werd gespeeld, even vergeten. Wellicht ook omdat Short er jarenlang met de nek mee werd aangekeken omdat hij destijds uit puur opportunisme koos voor het grote geld en daarmee het schisma met de Fide mede veroorzaakte.

Maar het voormalige wonderkind is kennelijk weer in genade aangenomen, want hij opereerde ook de laatste jaren weer in het Engelse Olympiadeteam. Begin dit jaar was hij actief in Gibraltar. Daarnaast werd hij door de Nederlandse miljonair Bessel Kok benaderd om deel te nemen aan de verkiezingscampagne die de Nederlander had ingezet om president van de Fide te worden. Short heeft een hele tournee gemaakt door Afrika om te proberen zieltjes te winnen voor het "Best move"-ticket van Kok en zijn team. In Liverpool begon de voormalige nummer één van Engeland overtuigend met twee overwinningen. In de tweede ronde ging de Nederlandse grootmeester Karel van der Weide onder het juk door.

Van der Weide - Short (diagram 1)

26. Lg1? De Schotse opening is voor wit niet naar wens verlopen, maar hij dient in deze stelling voort te zetten met het interessante 26. b6. Na de tekstzet, in combinatie met zijn volgende, verliest wit de centrumpion op e4 zonder dat daar veel tegenover staat.

26. ... Pf6 27. Dc2 Pxe4 28. c4 d5 29. cxd5 Txd5 30. Dc4 De6 31. Ld4 h6 32. Kg1 Pf4 Hier gaf wit de partij op, voortgekomen uit het feit dat hij geen fatsoenlijke zet zag en uit pure zelfwalging (0-1).

Een paar ronden later moest Short tegen de talentvolle meester Simon Williams die hem bijna op de knieën wist te krijgen.

Williams - Short (diagram 2)

De witspeler heeft de partij prachtig opgezet en met een doorbraak in het centrum heeft hij zijn tegenstander in grote problemen gebracht. Met de volgende combinatie breidt hij zijn voordeel verder uit.

31. Pxf7! Tde8 32. Pd6 Td8 33. Pf7 Tde8 34. Pd6 Het was nu hoog tijd voor 34. e6! waarna wit vermoedelijk op winst staat. Na bijvoorbeeld 34. ... Dc7 35. Dxc7 Tg7! ziet het er slecht uit voor zwart.

34. ... Td8 35. Dg7 Dxg7 36. Txg7 Lc6 Essentieel is dat zwart geen materiaal mag winnen met 36. ... Txd6 37. exd6 Txf5. Na 38. Tf8+ Kb7 39. Tc1! krijgt wit de overhand.

37. Lxh7 Tf2 38. Lc2?! Hier had wit uiteraard zijn h-pion moeten behouden, waarna de winst voor het grijpen ligt.

38. ... Txh2 39. b4 Omdat hij het gevoel had dat de stelling uit zijn handen dreigt te glippen, bood Williams maar remise aan. Een nader onderzoek leert dat wit nog altijd uitstekende perspectieven heeft (remise).

De Nederlandse jeugdspeler Daan Brandenburg werd onlangs internationaal meester door zijn rating boven 2400 te tillen. De benodigde normen had hij al eerder binnengehaald. In Liverpool zet hij de stijgende lijn voort.

Meijers - Brandenburg (diagram 3).

De witspeler heeft zojuist het uiterst zwakke 22. The1? uit zijn vingers laten komen, waar 22. Td3 geboden was. Brandenburg maakt dankbaar gebruik van het geschenk uit de hemel:

22. ... Ld6! Zo wordt de witte toren ingesloten.

23. a4 a5 24. Kc2 Ke8 25. Txd6 Txd6 Daarmee heeft zwart de kwaliteit veroverd en op zet 51 haalde hij het volle punt binnen (0-1).

In dit toernooi is er een groot niveauverschil tussen de professionals en de amateurs. Dat leidt soms tot aardig combinatierijk spel. Zoals in het volgende fragment.

McNab - Eggleston (zie diagram 4).

Het zwarte paard op a5 is verdwaald, maar hoe kan wit daarvan profiteren? Direct 17. b4? faalt op 17. ... Pxc4. Dat bracht de witspeler op het idee om pion c4 met tempowinst te gaan dekken.

17. Pxf5! Txf5 18. h4 Een nuttige doch niet direct noodzakelijke tussenzet.

18. ... Pf7 19. Dc2! Tf6 20. b4 (1-0)

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden