Shoppend publiek reageert lauw op Niet-Winkeldag

Van onze redactie economie AMSTERDAM - In een tiental steden is zaterdag de Niet-Winkeldag gehouden, een protest tegen het consumentisme. De initiatiefnemers - Omslag, een organisatie voor duurzame ontwikkeling - menen dat het rijke westen het milieu te veel belast, dat consumenten te veel nutteloze spullen aanschaffen en dat burgers zich te veel laten leiden door reclame.

In Wageningen ging een gepland straattheater vanwege de regen niet door. In Eindhoven zetten de actievoerders hun plan om in winkelcentrum Piazza plaats te nemen in luie stoelen wel door, ondanks de druipende regen. “We hebben gezeten, gebreid en gekoffieleut en gesproken met mensen”, zegt Anjo Breuers, een van de ongeveer tien actievoerders in Eindhoven. “De meeste mensen die we aanspraken hadden zoiets van: zeg, ik moet nog boodschappen doen,” geeft Breuers toe. Desondanks zal ze volgend jaar, bij de volgende Niet-Winkeldag, opnieuw van de partij zijn.

Wisselende reacties waren er in Arnhem waar twee mensen zakjes geluk en tevredenheid uitdeelden. In de zakjes zat een zonnebloempit alsook de tekst 'In het kleine schuilt het grootste genoegen'. Mieke van der Fein, die met een collega zo'n 500 zakjes sleet: “Veel mensen toonden begrip. Maar reacties als 'jullie zijn gek' kwamen ook vaak voor. Veel mensen reageerden in de trant van: 'jullie nemen ons speeltje af'.”

Dat de Niet-Winkeldag op 30 november, uitgerekend de zaterdag voor Sinterklaas werd gehouden, had volgens Van der Fein het voordeel dat de respons 'enorm' was. De datum is overigens gekozen omdat de allereerste Niet-Winkeldag in 1992 in Canada op die datum werd georganiseerd. Acties werden verder onder meer gevoerd in Amsterdam, Groningen, Heerlen en Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden