SHO: vanaf nu gaan we voor het hoogste

OUD BEIJERLAND - De 2-2 remise waarmee SHO zaterdag de aanval van Barendrecht op de toppositie in de hoofdklasse afsloeg, verleidde trainer Beb van der Heijden tot opgetogen woorden: “Ik zeg het voor het eerst, maar vanaf nu gaan we voor de hoogste eer”.

PETER WILSCHUT

Gelet op de ontwikkelingen van zaterdag doet het optimisme van de Barendrechtse trainer, die sinds het begin van dit seizoen actief is in Oud-Beijerlandse dienst is, wat vreemd aan. Ten eerste is het wel zo dat Barendrecht op afstand is gehouden, tien minuten voor Van der Heijdens constatering waren wel degelijk twee punten verspeeld. Dat gemors gaf de twee andere concurrenten voor de hoogste eer - Spakenburg en VVOG - de gelegenheid om dichterbij te komen. De Harderwijkers hebben vooralsnog minder verliespunten dan de pupillen van Van der Heijden. Ten tweede doet de tevredenheid vreemd aan in het licht van het wedstrijdbeeld. SHO speelde technisch het betere voetbal en schiep zich over negentig minuten meer dan twee keer zoveel onbenutte doelkansen als Barendrecht (7-3). Bij zo'n spelbeeld past geen tevredenheidsgeknor. Ten derde weet Van der Heijden als geen ander dat zijn selectie smal is en met name in de voorste linie geen rek biedt. Batenburg, Brown en Fertoute zijn momenteel de enig inzetbare voorwaartsen. Martinot is langdurig geblesseerd, al verwacht de trainer hem dit seizoen nog inzetbaar te krijgen. Brian Witteling gold als vijfde aanvaller, maar deze heeft twee weken geleden de wijk genomen naar Spanje om daar zijn status van werkloze achter zich te laten.

Van der Heijden had desondanks zoveel moed geput uit de confrontatie met Barendrecht dat hij tot zijn opvallende ontboezeming voor de acht slotduels kwam. “Barendrecht is voor mij de zwaarste concurrent. Gezien de breedte van hun selectie en hun pretenties zijn zij een natuurlijke kandidaat voor de titel. Over onszelf heb ik steeds gezegd, zo lang mogelijk bij de top vier te willen blijven. Maar na het duel met Barendrecht durf ik meer te zeggen: want wíj hebben het beste voetbal gespeeld en wíj hebben de beste kansen gehad. Alleen zijn we ongelukkig op een 1-2 achterstand gekomen. Tegen Barendrecht is dat al snel onoverkomelijk, zodat ik op grond daarvan weer wel vrede kan hebben met de 2-2 eindstand. We pakken een week rust en gaan ons dan opmaken voor de finale van de laatste acht duels. Vanaf nu gaan we ervoor”.

Het Barendrechtse kamp verwerkte, op het moment dat Van der Heijden zijn spelersgroep met de druk voor het competitie-restant opzadelde, de morele nederlaag. Trainer Ronald Klinkenberg verwoordde dat aspect: “De jongens hebben enorm de ziekte in over de gelijkmaker”. De gevaarlijke spits Glenn Brown was een kwartier voor tijd inderdaad zo wonderlijk vrijgelaten door zijn schaduw Frans Brienen dat de afronding van een vrije trap van de gepasseerde maar later ingevallen spelverdeler Van Duppen een koud kunstje was (2-2). Het eindresultaat deed Klinkenberg niet bij de pakken neerzitten: “Niet-verliezen was het uitgangspunt, daar hebben we aan voldaan. Maar het is natuurlijk altijd zuur als je op een manier als nu gebeurde punten verspeelt”.

De treffers in de voor SHO-begrippen met 1500 toeschouwers drukbezochte wedstrijd deden het als verrassingselement stuk voor stuk prima. In alle gevallen had het verdedigend gestuntel de boventoon boven fraai aanvalsspel. De openingstreffer werd na een kwartier door Barendrecht-verdediger Rijsdijk verzorgd uit een SHO-hoekschop (1-0). Nog geen minuut was het via Barendrechter Johan Fokkens 1-1, omdat de SHO-defensie collectief stond te slapen.

Tien minuten na rust stuntelde Oud-Beijerlander Den Boer bij de achterlijn zo opzichtig dat Vermaas hem de bal afnam en Stam naar de 1-2 bracht. De vrijheid die Brown tenslotte bij 2-2 genoot zal hij dit seizoen nog niet vaak hebben ervaren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden