Shifang: Waar zijn onze jongeren nu?

Onrust Chinese stad houdt aan na neerslaan protest tegen koperfabriek Schermutseling in park Peking

De onrust in Shifang, een stad in de West-Chinese provincie Sichuan, is dit weekeinde opnieuw opgelaaid. Honderden mensen trokken naar het gemeentehuis. Ze zijn kwaad over het neerslaan van protesten vorige week tegen de bouw van een koperfabriek.

Foto's van hevig bloedende jongeren en tot de tanden gewapende mobiele eenheid die de lunch nuttigt, circuleren op internet. Onder druk van de protesten hebben plaatselijke autoriteiten het plan voor de vervuilende fabriek uitgesteld, maar de inwoners blijven ongerust over jonge demonstranten, die volgens geruchten in hechtenis zijn genomen.

Een inwoner is gearresteerd omdat hij geruchten verspreidde dat een jongere zou zijn doodgeslagen. De gemeente heeft nu de zomervakantie, die dit weekeinde begon, uitgesteld, zodat jongeren in hun scholen moeten blijven. Ook de ambtenaren van Shifang kunnen hun vakantie vergeten: alle verloven zijn ingetrokken wegens een voorlichtingsactie, dat het wantrouwen bij de bevolking moet wegnemen.

Shifang (100.000 inwoners) is door de aardbeving in 2008 van de kaart geveegd. De gemeente probeert de economie te stimuleren met een industriezone, met de koperfabriek als grootste investeerder. De fabriek was goedgekeurd door de milieu-autoriteiten, maar kleinere gemeenten als Shifang zijn niet gewend hun bevolking te informeren over controversiële industriële projecten. Ze negeren broeiende onrust tot die uit de hand loopt, en zetten dan rellenpolitie in. Het nationale beleid is immers: 'sociale stabiliteit boven alles'.

Debatten onder plaatselijk partijkader over een alternatieve aanpak, zoals inspraak, krijgen tegenwoordig veel aandacht, maar het is onduidelijk in hoeverre de centrale partijleiding die nieuwe koers wil doorzetten. Sommige gemeentes stellen controversiële projecten daarom maar uit tot de machtswisseling in het centrale leiderschap, later dit jaar, is voltooid. Wie nu de fout ingaat, riskeert ontslag: zo is de partijvoorzitter die in Shifang de onrust ouderwets liet neerslaan vrijdag vervangen.

Plaatselijke 'niet in mijn achtertuin'-protesten boeken soms succes, mits ze worden opgepikt door populaire opinieleiders. Die brengen dan landelijk verontwaardiging op gang.

Zo nam de bekende blogger Han Han de lokale ambtenaren van Shifang op de hak: "Jullie pakken de vernietiging van het milieu aan met mooie certificaten. Als je het goed doet krijg je promotie, doe je het slecht, dan krijg je gevangenisstraf. De besten van jullie emigreren, de slechtsten worden geëxecuteerd. Maar geen van jullie woont in die vervuiling. Alleen gewone mensen wonen daar."

Om een plaatselijk probleem op de nationale agenda te houden is echter meer nodig dan 'trefwoord van de week' zijn. Online raakten de gemoederen over Shifang zo verhit, dat dit weekeinde in een Pekings park voor- en tegenstanders afspraken om hun confrontatie op internet in het echte leven voort te zetten. Omdat de dissidente kunstenaar Ai Weiwei ook ter plaatse was, kreeg dit lichte duw- en trekwerk gisteren meer aandacht op de Chinese twitterdiensten dan de situatie in Shifang zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden