Shifa Gardi (1986-2017) vertegenwoordigde 'alles waar IS bang voor is'

Een portret van Shifa Gardi. Beeld AFP
Een portret van Shifa Gardi.Beeld AFP

De Iraaks-Koerdische journalist Shifa Gardi was zaterdag bezig verslag te doen van de oorlog tegen terreurbeweging Islamitische Staat toen er een bom naast haar ontplofte. De 30-jarige Gardi kwam daarbij om het leven; haar cameraman raakte gewond.

Judit Neurink

Bij een grote kloof die een massagraf met duizenden lichamen zou bevatten, bracht de commandant van de sjiitische milities die ze interviewde, per ongeluk een boobytrap van IS tot ontploffing - IS meldt overigens dat de commandant samen met vier anderen tijdens een operatie gedood zou zijn.

Gardi werd geroemd om haar inzet en gewaagde reportages. In Koerdistan is dan ook met schok gereageerd op haar dood, onder meer door de premier en de vicepremier. Gardi was een van de weinig vrouwen aan de top binnen de door mannen beheerste Koerdische media en samenleving.

Daarbij hield ze aandacht voor meer sociale onderwerpen, zoals toen ze vorige week een wit konijntje redde uit oorlogsgebied. In een land waar huisdieren zeldzaam zijn, werd haar behandeling van het dier aangehaald als voorbeeld van haar zachtaardigheid. Het konijntje, dat op haar bureau tussen haar foto’s rondloopt, werd onderdeel van een herdenkingsceremonie.

Rolmodel

Bayan Sami Abdul Rahman, die de Koerdische regering in de VS vertegenwoordigt, zei dat Koerdistan een “moedige en professionele journalist heeft verloren die het glazen plafond deed barsten.”

De speciale Amerikaanse vertegenwoordiger in Irak, Brett McGurk, noemde Gardi “alles waar IS bang voor is: een journalist die zijn leugens onthult”. De Koerdische minister van buitenlandse zaken Falah Mustafa sprak over “een rolmodel voor jonge vrouwen” in Koerdistan.

Gardi is het vijftiende slachtoffer onder journalisten sinds de oorlog tegen IS in 2014 begon. Er klinkt ook op de risico’s die met name lokale journalisten nemen door gebied binnen te gaan dat nog niet veilig is verklaard door het Iraakse leger, zoals ook de locatie waar Gardi om het leven is gekomen.

De grootste gevaren vormen de vele explosieven die IS achterlaat, de autobommen die het op het leger afstuurt en de drones waarmee de jihadisten journalisten tijdens hun interviews bestoken. Onlangs raakten nog twee Iraakse journalisten bij zo’n drone-aanval gewond. In de slag om West-Mosoel vormen de drones een belangrijk wapen voor IS.

Gardi werd in 1986 als vluchteling geboren in Iran. Ze studeerde af aan de Salahadin Universiteit in Erbil en begon in 2006 voor het eerst als journalist. Ze stond bij haar werkgever te boek als “een van de dapperste verslaggevers”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden