Sherlock Holmes mag nog een keer schitteren

REMKE DE LANGE

Mr. Holmes

Regie: Bill Condon.

Met Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker

***

Sherlock Holmes, op de pieken van zijn kunnen, is zo'n alomaanwezige figuur in populaire cultuur, dat je je nauwelijks kunt voorstellen hoe zijn leven als 93-jarige er uit zou zien. Van de tientallen verhalen van zijn creator, Sir Arthur Conan Doyle rond de vorige eeuwwisseling, de verfilmingen met acteur Basil Rathbone in de jaren veertig, tot en met recente film- en televisiebewerkingen met Robert Downey Jr. en Benedict Cumberbatch: de superslimme detective blijft populair.

Schrijver Mitch Cullin stelde zich in het boek 'A Slight Trick of the Mind' wel de gepensioneerde fase voor. Holmes als imker, die zich in 1947 heeft teruggetrokken in landelijk Sussex. De beeldige, door bloemen omgeven cottage dicht bij zee deelt hij met zijn huishoudster en haar jonge zoon.

In deze verfilming speelt Ian McKellen de hoogbejaarde speurneus als een fragiele man die liefst in imkerpak door het groen scharrelt, maar zijn hoogbegaafde brein niet tot bedaren kan brengen. Een oude zaak rond een echtpaar dat geen kinderen kon krijgen, speelt nog altijd door zijn hoofd. De rozengeur die de vrouw droeg, kan hij nog steeds ruiken.

Flashbacks, herinneringen en flarden van de verhalen waarin hij figureerde, lopen door elkaar in dit drama dat dankzij McKellen (die met regisseur Condon eerder 'Gods and Monsters' maakte) en Linney als zijn wat barse huisgenote een plezier is om naar te kijken.

Voor het overige is 'Mr. Holmes' een wat magere film rond een groots personage dat op z'n oude dag tot het tragische besef komt dat hij niet kan tippen aan zijn publieke persona. Dat mensen teleurgesteld zijn dat hij in werkelijkheid geen jachtpet draagt en pijp rookt, is tot daar aan toe. Erger is zijn geheugen dat hem steeds meer in de steek laat: alleen met aantekeningen op zijn manchetten onthoudt hij de namen van mensen om hem heen. Gelukkig mag hij nog een keer schitteren: na een massale bijenaanval vogelt Holmes, met zijn befaamde deductie-aanpak, precies uit wat er is gebeurd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden