Shell zucht onder lage olieprijzen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De winst van olie- en gasconcern Shell is in het vierde kwartaal van 2015 bijna gehalveerd vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Dat maakte het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekend.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, bedroeg 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), tegen 3,3 miljard dollar een jaar eerder. Vorige maand kwam Shell al met een raming naar buiten voor het resultaat in het vierde kwartaal. Toen werd gesproken over een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar.

Over het gehele jaar zag Shell de winst kelderen naar 10,7 miljard dollar, van 22,6 miljard dollar in 2014. Het bedrijf verlaagde vorig jaar zijn kosten en investeringen met 12,5 miljard dollar vanwege de moeizame marktomstandigheden en dit jaar zullen de uitgaven naar verwachting verder dalen.

Op nettobasis werd in de afgelopen periode een winst behaald van 939 miljoen dollar. Over heel 2015 was hier sprake van een daling met 87 procent naar 1,9 miljard dollar.

Onlangs stemden de aandeelhouders van Shell in met de overname van het Britse gasbedrijf BG Group. Ook de aandeelhouders van BG zijn akkoord gegaan. Shell-topman Ben van Beurden gaf aan dat de transactie naar verwachting binnen enkele weken wordt afgerond.

Volgens Shell komen de investeringen, samen met die van BG, dit jaar naar verwachting uit op 33 miljard dollar. Dat is 45 procent minder dan de piek die de investeringen van beide bedrijven in 2013 bereikten.

Shell is bezig duizenden banen te schrappen om kosten te besparen.
Zoals eerder gemeld is Shell van plan zijn dividend dit jaar te handhaven op minstens 1,88 dollar per aandeel, net als in 2015.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden