Shell wordt steeds meer een 'eenvoudig bedrijf'
Shell blijft het moeilijk houden, en zet de komende jaren niet in op nieuwe investeringen. Diensten die het Nederlandse oliebedrijf geld kosten, worden meer en meer afgestoten. Dat maakte het olie- en gasconcern dinsdag bekend. Er is wel een lichtpuntje: de overname van het Britse gasbedrijf BG levert meer op dan eerder werd gedacht. "Onze strategie leidt tot een versimpeld bedrijf", aldus topman Ben van Beurden.
Shell heeft het moeilijk door de enorme daling van de olieprijs. Sinds de olie- en gasprijzen bijna twee jaar geleden begonnen te dalen, is het uit met de enorme winsten van de grote olieconcerns. Maar niet eerder hakten die lage prijzen zo hard in de bedrijfsresultaten als in de eerste drie maanden van dit jaar. Dit resulteerde in een grote ontslaggolf. 2200 mensen verliezen hun baan.
Die situatie blijft voorlopig ook nog zo, verwacht het bedrijf. Dat biedt minder kansen om te investeren: de oliegigant wil daar tussen de 25 en 30 miljard dollar per jaar in stoppen. Dit jaar wordt naar verwachting 29 miljard dollar geïnvesteerd. Dat is 35 procent minder dan het niveau dat Shell en BG in 2014 nog samen haalden.
Verder verwacht het concern te snijden in de kosten. Die moeten eind dit jaar met 20 procent zijn verlaagd ten opzichte van 2014. Het plan om voor eind 2018 voor 30 miljard dollar bezittingen te hebben verkocht, blijft gelden.
Toch is er een voordeeltje: de overname van BG levert 4,5 miljard dollar aan synergievoordelen op, wat 1 miljard meer is dan eerder gedacht. De werknemers die na de overname werden ontslagen, zo'n 2800, komen echter niet terug.
De hoop is dat Shell op korte termijn toch geld weet te genereren. Het is namelijk twijfelachtig of de hoeveelheid cash die Shell dit jaar zal binnenhalen groot genoeg is om het dividend te betalen én alle geplande investeringen te doen. Shell, kortom, dreigt in te teren op zijn toekomst.
Transformatie
Topman Ben van Beurden wil die conclusie nog niet aan. Hij sprak in een toelichting van een 'transformatie' van Shell. Shell volgens hem beter bestand tegen de moeilijke marktomstandigheden.
Shell richt zijn investeringen de komende jaren vooral op diepzeeboringen en chemicaliën. Op die vlakken beschikt het bedrijf naar eigen zeggen al over belangrijke posities en betaalbare groeiplannen. Na aanloopverliezen moeten de investeringen in de komende drie tot vijf jaar vruchten afwerpen.
Belangrijke kansen
De vraag naar olie en gas blijft de komende decennia groot, voorspelde Van Beurden. Tegelijkertijd verwacht hij wel grote en aanhoudende veranderingen in de energiemarkt, onder meer doordat uiteindelijk de omslag naar meer milieuvriendelijke brandstoffen zal worden gemaakt. Dit biedt Shell in zijn ogen 'belangrijke kansen'.
Op langere termijn, na 2020, verwacht het bedrijf dan ook veel van de productie uit schalievelden en van nieuwe energie. Shell denk wel een belangrijke rol te kunnen spelen bij de opkomst van duurzamere energie, bijvoorbeeld uit biomassa, waterstof, zon en wind.