Weblog

Shell wil grootste worden bij zonne-energie

Een dak vol zonnepanelen van de Shell-dochters Showa Shell en Solar Frontier Beeld Solar Frontier
Een dak vol zonnepanelen van de Shell-dochters Showa Shell en Solar FrontierBeeld Solar Frontier

Een Japanse dochter van oliereus Shell heeft technologie ontwikkeld waarmee het de komende vier jaar een van de grootste leveranciers van zonnecellen en zonnepanelen ter wereld wil worden.

Vincent Dekker

Showa Shell, zoals het Japanse filiaal van Shell heet, werkt al tientallen jaren aan zonnecellen en heeft zich gespecialiseerd in zogeheten dunne-filmcellen. Die leveren per vierkante meter minder stroom dan de bekendere zonnecellen die nu veelal op onze daken liggen, maar zijn wel goedkoper te maken.
Bij een van zijn recente doorbraken heeft Showa Shell de efficiëntie van zijn dunne-filmcellen al weten op te voeren tot het record van 19,2 procent. Dat is al boven het rendement van de huidige generatie mono- en multikristallijne cellen in de zonnepanelen die nu op daken liggen en verschijnen, al zijn er in laboratoria voor deze cellen wel al veel hogere opbrengsten gerealiseerd.
Showa Shell zegt dat in 2017 de toch al relatief lage productiekosten van zijn zonnecellen nog eens gehalveerd kunnen worden. Met lage kosten en een zeer respectabel rendement denkt de Shell-dochter veel marktaandeel te kunnen winnen op met name de huidige marktleiders uit China.
De vestiging in Japan kan daarbij profiteren van de zeer hoge terugleververgoeding die de Japanse regering vorig jaar heeft ingevoerd voor stroom uit zonnepanelen. Dat is gebeurd in reactie op de miljardenproblemen met de kernscentrales in Fukushima. Japan wil snel minder afhankelijk worden van kernenergie en geïmporteerde olie, kolen en gas. Door de ruimhartige terugleververgoeding wordt verwacht dat Japan dit jaar een van de drie grootste markten ter wereld voor zonnepanelen wordt.
Showa Shell maakt niet alleen zonnecellen. Het heeft een dochter Solar Frontier, die daarmee weer panelen samenstelt. Solar Frontier kan in zijn nieuwste fabriek per jaar panelen met een opbrengst van 900 megawatt produceren. Dat is ongeveer 20 procent van wat er dit jaar naar verwachting in heel Japan aan zonnepanelen verkocht gaat worden.

Shell heeft in het verleden ook al zonnepanelen ontwikkeld, ook in Nederland. Maar het olie- en gasconcern leek daar zo'n vijf jaar geleden afscheid van te hebben genomen. Nu blijkt dus echter dat Shell achter de schermen een Japanse dochter stug heeft laten doorwerken aan wat toch ook voor Shell een energiebron van de toekomst lijkt te worden.

Ook verrast door de manier waarop Shell uit zijn schelp een zonneparel weet te toveren? Volg dan op Twitter ook @VincentDekker4 om bij te houden of de parel wil blijven groeien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden