Shell voorziet een recordwinst en dat is vooral goed nieuws voor aandeelhouders

null Beeld ANP
Beeld ANP

Shell stevent af op de hoogste netto-jaarwinst sinds jaren. Dat geld gebruikt het bedrijf niet voor nieuwe investeringen.

Koos Schwartz

Stijgende olie- en gasprijzen zijn prettig voor Shell en zijn aandeelhouders – dat bleek maar weer eens in het derde kwartaal van dit jaar. De olie­gigant had, in de woorden van bestuursvoorzitter Ben van Beurden, een van zijn beste kwartalen ooit en aandeelhouders zullen dat merken, zij het indirect.

Shell haalde in de periode juli-september een nettowinst van 5,3 miljard dollar (43 procent meer dan in dezelfde periode van 2017) en hield aan de eerste negen maanden dit jaar netto 17,7 miljard dollar over. Shell stevent af op de hoogste netto-jaarwinst sinds vele jaren.

Die extra inkomsten leiden, net als bij andere grote westerse oliemaatschappijen, niet tot extra investeringen: Shell blijft jaarlijks zo’n 25 miljard dollar investeren. De uitgaven voor zoektochten naar nieuwe olie- en gasbronnen gaan evenmin omhoog – Shell spendeerde daar in het derde kwartaal een bescheiden 322 miljoen dollar aan. Nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen kondigde Shell gisteren bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal ook niet aan. Het dividend, ten slotte, wordt niet aangepast: dat blijft staan op 1,88 dollar per aandeel per jaar.

Wel is Shell begonnen met de inkoop van eigen aandelen, een plan dat het concern al in juli aankondigde. In oktober kocht Shell voor 2 miljard aan aandelen in, binnenkort gaat er nog 2,5 miljard op aan dat doel. Tot eind 2020 wil Shell voor 25 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

Het aantal uitstaande aandelen wordt daardoor kleiner, zo’n 10 procent, waardoor de uitbetaalde winst over minder aandeelhouders hoeft te worden verdeeld. Volgens Shell komt er genoeg geld binnen om al die uitgaven (investeringen, inkoop van eigen aandelen, dividendbetalingen) te dekken. Daarnaast wil Shell zijn schuld verlagen. Die schuld liep op door de aanschaf van concurrent BG twee jaar geleden. Die overname kostte Shell zo’n 50 miljard euro.

Shell verdiende voor het eerst sinds jaren weer flink op zijn olie- en gaswinning. Dankzij de gestegen olieprijzen (45 procent hoger dan een jaar geleden) en de hogere gasprijzen (plus 16 procent) én dankzij forse kostenbesparingen bij grote projecten hield Shell er het afgelopen kwartaal ruim 2,2 miljard dollar aan over.

Meer dan de helft van dat resultaat kwam uit Noord-Amerika, het werelddeel waar Shell de afgelopen vijf jaar steevast grote verliezen leed: Shell moest toen grote bedragen afschrijven op schalie-olievelden en kampte daarnaast met zeer lage gasprijzen in de VS.

De nettowinst op de olie- en gaswinning was nog iets hoger dan die op vloeibaar gemaakt gas (lng), doorgaans de meest stabiele bron van inkomsten voor Shell. Het bedrijf verkoopt dat vloeibare gas vooral in Azië. Shell is de grootste ter wereld in lng. Dit jaar kondigde het concern een nieuw groot lng-project aan in het noordoosten van Canada.

Samen met enkele partners investeert Shell daar 40 miljard dollar in. Zelfs voor Shell-begrippen is dat een enorm project. Shell mikt, behalve op lng, ook op olie- en gaswinning in de Golf van Mexico en in de diepe wateren van Brazilië. De winsten op olieproducten als benzine, diesel, kerosine, nafta en die op chemicaliën liepen, vergeleken met een jaar geleden, wat terug.

Lees ook:

Hoe Shell in drie jaar tijd miljarden heeft bespaard op grote projecten

Shell heeft in drie jaar tijd miljarden bespaard op grote projecten. Harry Brekelmans, lid van Shells raad van bestuur, legt uit hoe dat kon.

Shell zit stevig in de houdgreep van de aandeelhouders

Shell erkent al decennia dat klimaatverandering een probleem is en dat fossiele brandstoffen de belangrijkste veroorzaker van CO2-uitstoot zijn. Maar wat doet het bedrijf eraan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden