Shell vindt winnen van olie uit teerzand in Canada te duur
Oliewinning | Teerzanden in Canada leveren Shell veel minder op dan verwacht. De lage olieprijs is de boosdoener.
Shell maakt de komende jaren hoogstwaarschijnlijk geen werk van nieuwe teerzandprojecten in Canada. De oliewinning uit teerzanden in de Canadese staat Alberta, uit milieu-oogpunt nogal omstreden, levert goed geld op. Maar de aanloopkosten voor de nieuwe projecten zijn hoog. Omdat Shell scherp op de kosten moet letten, zitten investeringen in nieuwe projecten in Alberta er voorlopig niet in.
Dat zei Shell-topman Ben van Beurden in een interview, aangehaald door persbureau Bloomberg. Shell heeft al tweeënhalf jaar last van de lage olie- en gasprijzen die de omzet en de winst van het concern drukken. Daarnaast kampt het bedrijf met, voor Shell-begrippen, hoge schulden, die een gevolg zijn van de aanschaf van het Britse gas- en olieconcern BG voor ruim 50 miljard euro. Om die redenen zet het concern het mes in zijn investeringen.
Shell begon in 2002 met de oliewinning uit teerzanden en had er destijds hoge verwachtingen van. De olie zit in een zestig meter dikke laag vlak onder het aardoppervlak en is vastgeplakt aan zand en gesteente.
Om de olie te winnen wordt de grond eerst afgegraven met zware machines. Met behulp van stoom wordt de olie vervolgens gescheiden van het zand en het gesteente.
Daarna wordt de dikke, teerachtige olie (bitumen) naar installaties gepompt 450 kilometer verderop, waar die een aantal bewerkingen ondergaat: daarna is het bitumen getransformeerd in een synthetische olie die kan dienen als basis voor de productie van benzine, diesel en kerosine.
undefined
Mijnbouw
Die olie wordt vooral in de VS verwerkt. Shells activiteiten in Alberta hebben met traditionele oliewinning weinig te maken: ze hebben veel meer overeenkomsten met mijnbouw.
De lage olieprijzen van de afgelopen jaren hebben de oliewinning uit teerzanden een stuk minder aantrekkelijk gemaakt. In oktober 2015 zette Shell een streep door een groot project (Carmon Creek) dat zo'n 80.000 vaten olie per dag zou opleveren. Dat besluit kostte Shell zo'n 2 miljard euro.
Ook het Franse Total, het Noorse Statoil en diverse Canadese oliemaatschappijen schrapten in de afgelopen jaren investeringsplannen in de Canadese provincie.
undefined
Geschrapte reserves
Exxon ondervond onlangs ook dat oliewinning in Alberta minder aantrekkelijk is dan een jaar geleden nog werd aangenomen. In 2015 leverde een groot project (Kearl) de eerste olie op. Sinds vorige week mag Exxon maar liefst 3,5 miljard vaten uit dat veld niet meer meerekenen bij zijn bewezen olie- en gasreserves.
Volgens de regels van de toezichthouder op de Amerikaanse beurs, de SEC, mogen voorraden die vijf jaar lang niet met winst uit de grond te halen zijn niet worden meegeteld bij de 'bewezen reserves'. Exxon benadrukte dat die 'ingreep' (de grootste vermindering van de reserves in negentien jaar) geen gevolgen heeft voor het project en dat die 3,5 miljard vaten weer kunnen worden opgenomen in de reserves als de olieprijzen stijgen. Maar een goudmijn zal het project, waarin Exxon 16 miljard dollar investeerde, voorlopig niet worden.
undefined