Shell verkoopt teerzanden in Canada

De teerzanden van Shell in Alberta, Canada in 2009.  Beeld AFP
De teerzanden van Shell in Alberta, Canada in 2009.Beeld AFP

Shell verkoopt bijna al zijn oliezanden in Canada. Dat levert het Nederlands-Britse concern bijna 7 miljard euro op.

Marco Visser

Shell-topman Ben van Beurden zei het eerder deze maand al. Nieuwe investeringen in omstreden teerzanden komen er niet. Het Nederlands-Britse concern gaat nu een stap verder en verkoopt het grootste deel van haar belang in teerzandprojecten voor 8,1 miljard euro aan Canadian Natural Resources Limited.

De winning van olie uit teerzand is omstreden omdat het veel schade toebrengt aan de omgeving. De teerzanden liggen op een diepte van 60 meter. Om daarbij te komen, wordt het gebied afgegraven waarna met warm water teer en zand worden gescheiden. Als de graafmachines vertrekken, blijft een zwaar geschonden landschap achter.

Niet rendabel

Het milieu is niet de reden waarom Shell de oliezanden verkoopt. Door de lage olieprijs is het niet rendabel nieuwe projecten te beginnen. Pas bij een olieprijs van rond de 1000 dollar begint het wat op te leveren. De huidige prijs van onder de 50 dollar is daarom te laag.

Daarnaast heeft Shell geld nodig. Het olieconcern stak zich vorig jaar in de schulden om de Britse gasproducent BG Group te kopen. Dat kostte Shell bijna 50 miljard euro. Volgens beleggers was dat veel te duur. Om de schuldenlast te verlichten is het Nederlands-Britse bedrijf bezig onderdelen te verkopen. Die moeten in totaal ruim 28 miljard opbrengen.

Eerder deze week meldde Shell dat het 2 miljard euro ontvangt omdat het de samenwerking met het Saoedische oliebedrijf Aramco stopt. Met de verkoop van de teerzanden heeft Shell al voor meer dan 20 miljard euro aan bezittingen van de hand gedaan.

Nieuw beleid

Topman Van Beurden zegt dat de verkochte onderdelen een belangrijke stap zijn in het nieuwe beleid van Shell. Van Beurden wil meer projecten die een hoger rendement opleveren. Dat is onder meer nodig om het dividend aan de aandeelhouders te betalen. Shell keert zoveel geld uit aan de aandeelhouders dat het geregeld heeft moet bijlenen omdat de winst onvoldoende was.

Shell was een van de grotere bedrijven in de teerzandindustrie. De verkochte oliezanden waren goed voor 2 miljard vaten olie, wat neerkomt op 12,7 procent van Shells oliereserves.

Het geld dat het concern verdient met de verkoop maakt ook ruimte voor meer investeringen. Niet in groene energie zijn, zo is de verwachting, maar in diepzeewinning van olie en gas. Wat de Canadese teerzanden betreft, zolang de olieprijs niet richting 100 dollar gaat, blijven de graafmachines weg.

Shell heeft voor 8,1 miljard euro het Peace River Complex en een aantal ontontwikkelde oliezanden in het westen van Canada verkocht. Tegelijkertijd kocht het bedrijf zich voor 1 miljard euro in Marathon Oil Canada. Netto houdt Shell daarom ongeveer 6,9 miljard euro over aan de deal.

Lees ook: Shell vindt oliewinning uit teerzand in Canada te duur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden