Shell stopt winnen olie uit teergronden in Carmen Creek

Geen pijp om Canadese olie te transporteren

ERIK VAN ZWAM

De omstreden oliewinning uit teerzanden in de oostelijke Canadese provincie Alberta stuit op steeds meer groeiproblemen. Tekenend is het besluit van Shell gisteren om het Carmen Creek-project stil te leggen, waar 80.000 vaten olie per dag gerealiseerd moesten worden.

Shell schrijft 2 miljard aan investeringen af op Carmen Creek. Het blijft de zwarte teergronden, waar de olie uit wordt gewonnen, wel leasen en houdt er een beperkte aanwezigheid van personeel en materieel. Als officiële reden geeft Shell op: het gebrek aan infrastructuur om de olie op de wereldmarkt krijgen. De capaciteit van de pijpen om de teerolie uit zo'n 120 winningsprojecten te transporteren zit voor 89 procent vol. Uitbreiding, zoals Shell wilde bij Carmen Creek, leidt onmiddellijk tot kostbare distributieproblemen.

Al jaren wordt er op alle fronten strijd gevoerd om nieuwe pijpleidingen aan te leggen. Milieuorganisaties verzetten zich met hand en tand tegen het afgeven van vergunningen voor vier nieuwe pijpleidingen. De belangrijkste is Keystone XL, die vanuit Canada naar de Golf Mexico moet gaan lopen met een diameter van 1 meter en een capaciteit van 800.000 vaten per dag. Maar na tal van onderzoeken naar milieuaspecten, economische winst, extra arbeidsplaatsen, technische en juridische kwesties, alsook na goedkeuring door rechters, lokale overheden en het Congres, weigert president Obama zijn handtekening te zetten.

De winning van olie uit teergronden kan alleen met behulp van giftige milieuvervuilende chemicaliën die de Canadese natuur aantasten, de waterbronnen dood maken en tot een grote CO2-uitstoot leiden. President Obama heeft er geen trek in hieraan mee te werken. Zeker niet als pijpen over Amerikaans grondgebied ook nog eens kunnen gaan lekken. Het wachten is op zijn opvolger. Die mag beslissen of Keystone XL wordt aangelegd.

Drie andere pijpleidingen die naar Canadese havens aan de oost- en de westkust moeten lopen, ondervinden eveneens heftige tegenstand. Voorlopig bestaan de pijpen Energy East, Northern Gateway en de Trans Mountain Expansion alleen nog op papier.

Inmiddels worden er per dag meer dan 2 miljoen vaten olie gewonnen uit de oliehoudende teergronden in Alberta. De transportcapaciteit van de bestaande pijpen is 2,5 miljoen vaten per dag en dat wordt ergens in 2017 bereikt, volgens CAPP, de organisatie van oliebedrijven in Canada. De uitbreiding van de pijpleidingen is dringend noodzakelijk voor de olie-industrie om te kunnen groeien.

De winning van olie uit teergronden is een kostbare aangelegenheid. Daar komt nog eens bij dat de olieconcerns zoeken naar andere manieren om de olie uit teerzanden te winnen om zo de druk op het milieu te verminderen.

Wil de winning van olie uit de teerzanden rendabel zijn, dan moet de prijs van Brentolie stijgen tot 70 dollar. Brent geldt als de maatstaf voor de olieprijzen. Een vat Brent doet deze week circa 47 dollar. En de prijs van Brent is al meer dan een jaar ver onder het minimum van 70 dollar. Shell trok zijn conclusies. Ook andere oliemaatschappijen zetten dit jaar het ene na het andere winningproject in Alberta stil of legden plannen op de plank. Zo gingen drie grote Canadese energiemaatschappijen, het Franse Total en het Noorse Statoil al eerder over tot het inkrimpen van hun olieprojecten in teergronden.

Shell trekt zich overigens maar voor een klein deel terug. Het olieconcern is, samen met partners in Alberta, nog altijd goed voor een productie van 250.000 vaten per dag.

Nu ook het grote Shell een terugtrekkende beweging maakt bij de oliewinning uit teergronden is dat een krachtig signaal. Het kan een keerpunt zijn waardoor concurrenten volgen. Het kan ook het signaal zijn dat nieuwe oliepijpen nu echt nodig zijn. Veel ogen zijn gericht op de nieuwe Canadese regering.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden