Shell steekt wel geld in onderzoek

H.P. CALIS en SITE-MANAGER VAN ONDERZOEKCENTRA SHELL IN RIJSWIJK EN AMSTERDAM.

In Trouw van 17 december ('Wetenschap dient vrij van markt en mode te blijven') stelt hoogleraar milieukunde Jan Boersma dat een aantal 'Nederlandse' multinationals, waaronder Shell, hun eigen onderzoekslaboratoria grotendeels heeft wegbezuinigd.

Er is absoluut geen sprake van het wegbezuinigen van onderzoekslaboratia bij Shell. Integendeel. Shell investeert de komende jaren in Nederland honderden miljoenen euro per jaar in R&D en innovatie. In Amsterdam heeft Shell in 2009 een gloednieuw technologiecentrum neergezet, dat een van de drie belangrijkste technologiecentra van Shell wereldwijd is. In Amsterdam en Rijswijk werken meer dan 3700 collega's aan technologische innovatie en toonaangevend onderzoek en dat aantal groeit.

Ik wil absoluut geen vraagtekens plaatsen bij het door de heer Boersma onderstreepte belang van fundamenteel onderzoek. Dat gezegd zijnde, pleit ik graag voor (meer) samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven.

Shell stapte het afgelopen jaar in diverse samenwerkingsinitiatieven. Zo is Shell partner in het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, een nieuw onderzoeksinstituut. Hier werken de TU Delft, Wageningen UR en het Massachusetts Institute of Technology samen met industriële partners aan energie-innovaties voor stedelijk gebruik.

Ook heeft Shell samen met NWO een uitgebreid programma, waarmee we 75 Indiase studenten in de computational sciences een PhD-positie in Nederland aanbieden. We dragen hiermee actief bij aan het internationale karakter van de academische sector in Nederland. Zo proberen wij als bedrijf ons steentje bij te dragen aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden