Shell raakt olierecht aan straatstenen niet kwijt

AMSTERDAM - De olieprijs is dermate gezakt dat de Koninklijke Shell in Thailand zijn concessies aan de straatstenen niet kwijt kan.

DICK BOSSCHER

Shell wil zich in het Aziatische land meer gaan toeleggen op zijn kernactiviteit daar, de raffinage. Daarom bood het concern zijn belang in de winning van olie en gas in februari dit jaar te koop aan voor omgerekend zeshonderd miljoen gulden; naar verluidt geen onredelijke prijs. Negen oliemaatschappijen uit de Verenigde Staten, Europa en Azië toonden dan ook direct belangstelling voor de concessies.

De prijs van een vat olie is echter in nog geen jaar tijd gezakt van vijftien naar elf dollar. Reden voor de belangstellenden om ver onder de vraagprijs van Shell te gaan zitten. Shell hoopte de aandeelhouders in de Thaise hoofdstad Bangkok al op 9 september het goede nieuws van de verkoop te kunnen meedelen, maar kon tot dusver geen enkele koper bereid vinden de vraagprijs te betalen. Het belang van Shell in Thailand omvat onder meer een volledig eigendom van een offshore olieveld en een belang van 75 procent in het Sirikit-veld dat meer dan 22 000 vaten per dag produceert. Een simpele rekensom leert dat Shell daar door de gedaalde olieprijs momenteel ongeveer 180 000 gulden per dag minder verdient dan een jaar geleden.

Een woordvoerder van Shell wil niet ingaan op de ontwikkeling, die hij als geruchten afdoet. “De concessies zijn inderdaad nog te koop, maar wij doen nooit mededelingen over wanneer volgens ons een verkoop zou moeten zijn afgerond”, zegt hij.

Nog altijd schijnt Shell te hopen voor het eind van deze maand tot overeenstemming met een koper te komen. Mocht dat niet lukken, dan behoudt Shell de concessies liever dan nog verder met de prijs te zakken, zeggen bronnen in Thailand.

Shell ondervindt niet alleen last van de lage olieprijs, ook de recessie in Thailand speelt het concern daar parten. Vermoedelijk komen nog dit jaar 150 personeelsleden van Shell Thailand op straat te staan; ongeveer 15 procent van het personeelsbestand in Thailand. De Koninklijke maakte er over het tweede kwartaal van dit jaar ruim anderhalf miljard dollar winst, zeventien procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De problemen in Thailand staan los van de bezuinigingsoperatie die Shell wil doorvoeren in Europa door vier hoofdkantoren, waaronder dat in Rotterdam, te sluiten, maar geven wel aan hoe problematisch de branche er voorstaat. De oliebedrijven maken zich ernstige zorgen over de dalende olieprijs. Op 3 en 4 oktober komt in Venetië de top van de 20 grootste oliemaatschappijen ter wereld bijeen om de situatie te bespreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden