Shell praat met Ogoni over olie

Oliereus Shell en het Nigeriaanse Ogoni-volk gaan, na een jarenlange patstelling, weer met elkaar praten. Shell wil de oliewinning graag hervatten in het leefgebied van de Ogoni.

Zware tropische regen klettert op roestende olie-installaties bij het dorpje Kegbara Dere in het zuidoosten van Nigeria. Het Shell-terrein ligt er verlaten bij. Dikke stalen buizen steken omhoog uit grote plassen olie en water. Ernstig vervuild water stroomt de omliggende velden met maïs, yam en bananenbomen in.

We moeten de olie vaak van ons eten afspoelen, vertelt de bejaarde Nwasi Kara, die met een schaal op haar hoofd door de velden loopt.

Maar meestal smaakt het dan nog wel naar olie. Dit is het leefgebied van het Ogoni-volk in de olieregio van Nigeria. Shell trok zich hier in 1993 terug, nadat werknemers waren bedreigd. Ogoni-activisten beschuldigden het concern ervan hun milieu te vervuilen en hun olie in te pikken zonder dat het volk er iets van terugzag. De relatie verslechterde toen het toenmalige Nigeriaanse bewind Ogonileider Ken Saro-Wiwa executeerde, iets waarvoor velen Shell medeverantwoordelijk hielden.

Er werden sindsdien meerdere pogingen ondernomen om tot een vergelijk te komen tussen Shell en de Ogoni, maar tevergeefs. Sinds kort gloort er echter hoop. Via bemiddelaars zijn gesprekken op gang gekomen. Shell zette een Britse dominee in, de Nigeriaanse overheid een rooms-katholieke priester en de Ogoni legden hun zaak in handen van een Nederlandse expert in internationale conflictoplossing, Michiel van Walt van Praag.

Of het overleg tussen de partijen wat zal opleveren, is onzeker. De kans op succes lijkt iets groter dan voorheen, want de Nigeriaanse president kampt met groeiende onrust in de olieregio en wil het gebied stabiliseren. Hij is bovendien vastbesloten de Nigeriaanse olieproductie fors te verhogen.

Ook Shell is erop gebrand de problemen met de Ogoni op te lossen. Hervatting van de oliewinning in het gebied zal waarschijnlijk slechts enkele procenten toevoegen aan de productie van Shell in Nigeria. Maar door de Ogoni-regio lopen ook twee belangrijke pijpleidingen. Bovendien groeit het belang van Nigeria voor Shell. Het concern verklaart bereid te zijn om, als het terugkeert naar het gebied, de huidige verontreiniging volledig op te ruimen.

Misschien wel het belangrijkst is dat ook de Ogoni-leiders open lijken te staan voor een compromis. We zullen ons in principe niet verzetten tegen een hervatting van de olieproductie, zegt Ogoni-voorman Ledum Mitee, opvolger van de geëxecuteerde Ken Saro-Wiwa, in zijn kantoor in Nigeria's zuidelijke oliestad Port Harcourt. Op Mitees bureau staat een kleurige wereldbol, boven zijn hoofd zoeven ventilatorwieken. De productie zal alleen op een veel nettere manier moeten gebeuren”, benadrukt hij.

Het milieu dient eerst te worden schoongemaakt. En onze mensen moeten meer gaan profiteren van de opbrengst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden